Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 juli, 2020 - 09:08Uppdaterad: torsdag, 2 juli, 2020 - 13:19
  • Landskapsregeringen meddelar att karantänliknande förhållanden i fjorton dagar inte gäller för en person som åker på kryssning.

LR: Karantän gäller inte kryssningsresenärer

Social- och hälsovårdsministeriet har nu bekräftat till Ålands landskapsregering att rekommendationen om karantänliknande förhållanden i fjorton dagar inte gäller för en person som åker på kryssning men inte stiger av färjan, exempelvis i Sverige eller annat land som omfattas av liknande restriktioner.

- Vi har bett social- och hälsovårdsministeriet om ett utlåtande i den här frågan och har fått svaret att det inte är en situation som räknas som en utlandsresa. Därmed gäller inte heller regeln om 14 dagars karantänlika förhållande, säger landskapsläkaren Knut Lönnroth.

Man bör noga överväga risken med en sådan resa, särskilt om man tillhör en riskgrupp för allvarlig covid-19, skriver landskapsregeringen i pressmeddelandet.

- Det finns en risk, men hur stor risken är att man får smittan är svår att säga. Det beror mycket på hur man beter sig själv. Sen vilka åtgärder man tar på färjan för att hålla avstånd och andra hygienrekommendationer, säger Lönnroth.

Landskapsregeringen poängterar dock att vissa arbetsgivare emellertid kan ha specifika regler för karantänliknande förhållande och återgång i arbete efter en kryssning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »