Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 augusti, 2020 - 16:55Uppdaterad: tisdag, 11 augusti, 2020 - 17:17

LR informerades inte om nya bestämmelser

Enligt lantrådet Veronica Thörnroos (C) har man från landskapsregeringens sida inte blivit informerade om de skärpta karantänsbestämmelser som omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) informerade om på måndagen.

I de skärpta bestämmelserna ingår obligatorisk karantän för inresande från högriskländer, däribland Sverige.
Veronica Thörnroos säger att man inte heller kan agera utifrån vad en enskild minister säger under en presskonferens på finska.

- Jag tycker att det är ett svaghetstecken från Social- och hälsovårdsministeriet. Vi har förståelse för att man måste vara flexibel under pandemitider, men nu är det inget akut läge och det finns tid att agera enligt lag, alltså att kommunicera med oss och dessutom på svenska, säger Veronica Thörnroos.

I övriga delar av landet blir det regionförvaltningsverkens uppgift att verkställa uppgifterna, men eftersom landskapsregeringen inte fått någon information kan man enligt lantrådet inte verkställa något ännu.
Enligt omsorgsminister Krista Kiuru blir det olagligt att bryta mot karantänen och man riskerar dömas till böter eller fängelse.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »