Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 14 november, 2019 - 14:36Uppdaterad: torsdag, 14 november, 2019 - 14:43
  • Så här såg det ut i lagtinget i går. Foto: Ålands Radio.

LR till Helsingfors med krav på höjd avräkningsgrund

Ett enigt lagting debatterade i dag förslaget till nytt ekonomiskt system för Åland inför landskapsregeringens hörande i riksdagens grundlagsutskott inkommande tisdag.

Huvudpunkterna i förslaget är att Ålands befolkningsutveckling ska påverka utfallet, att de förvärvsinkomst-, kapital- och samfundsskatter som uppbärs på Åland ska tillfalla landskapet i sin helhet och att riksregeringen och landskapsregeringen åtminstone med tre års mellanrum ska lägga fram ett underlag till Ålandsdelegationen för justering av avräkningsgrunden. I lagförslaget ligger avräkningsgrunden på 0,45 procent. Riksdagen eller lagtinget kan inte ändra något i lagförslaget i det här skedet, utan man kan endast godkänna eller förkasta det. Finansminister Mats Perämaa (lib) framförde dock att landskapsregeringen vid grundlagsutskottets hörande kommer kräva garantier för att riksregeringen avser att justera avräkningsgrunden till ett högre belopp innan lagen är planerad att träda i kraft den 1 januari 2021.

- Det nya systemet kommer fortsättningsvis att utgå från att det finns ett ömsesidigt förtroende mellan Åland och Finland. Det här är första möjligheten för Finlands regering att visa att man hedrar överenskommelsen om en höjd avräkningsgrund. Misslyckas det kommer ett system som bygger på ömsesidigt förtroende inte att fungera, säger Mats Perämaa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »