Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 april, 2021 - 14:22Uppdaterad: fredag, 16 april, 2021 - 16:24
  • Harry Jansson har skickat ett kompletterade svar till JO. Arkivbild

LR har skickat svar till JO, S och Lib kallar till presskonferens

Nu har landskapsregeringen skickat in ett kompletterande svar till Justitieombundsmannen angående klagomålet om den föreslagna vaccinationsordningen på Åland.

I svaret skriver LR bland annat att den allmänna planeringen, styrningen och övervakningen av bekämpningen av smittsamma sjukdomar ska på Åland skötas av landskapsregeringen. Det följer av självstyrelselagens reglering som anger att de uppgifter som enligt lagstiftningen om bekämpande av smittsamma sjukdomar hos människor och husdjur ankommer på en riksmyndighet eller på kommunerna i landskapet ska skötas av landskapsregeringen eller av någon annan myndighet som anges i landskapslag. Någon annan myndighet har i det här fallet inte angetts i någon landskapslag. Det innebär att på Åland är det landskapsregeringen som innehar den roll som Institutet för hälsa och välfärd, THL, har i övriga Finland.

Det här var ett krav från Liberalerna och Socialdemokraterna för att att de skulle dra tillbaka misstroendeyrkandet mot vicelantrådet Harry Jansson.

Klockan 16.00 håller Camilla Gunell (S) och Katrin Sjögren (Lib) en presskonferens om den uppkomna situationen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »