Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 mars, 2020 - 15:09Uppdaterad: måndag, 30 mars, 2020 - 15:28

LR: Fiskodlingsslam är ingen animalisk biprodukt

Slam från fiskodlingsbassänger är inte att betrakta som en animalisk biprodukt. Det säger landskapsregeringen med anledning av att den landbaserade fiskodlingen Fifax på Eckerö hört av sig och bett om ett utlåtande.

När landskapsregeringen tog fram utlåtandet beaktade man hur EU, Sverige och Finland ser på frågan.

- Materialet är närmast att betrakta som ett slam från ett reningsverk av processvatten, skriver utvecklingsminister Alfons Röblom (HI) i utlåtandet som han gav på en enskild föredragning.
Landskapsregeringen påpekar att om materialet från fiskodlingsbassängerna ska användas som jordförbättring eller gödslingsmedel så ska det komposteras eller rötas först. Dessutom ska EU:s nitratdirektiv följas vad gäller lagring och spridning av materialet för att förhindra att näringsämnen kommer ut i vattenmiljön.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »