Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 mars, 2018 - 06:10Uppdaterad: fredag, 23 mars, 2018 - 09:59
  • Klibbalskärr på Gripö i Fögle arkivfoto Simon Holmström

LR: "Beslut om kärr på Gripö var korrekt"

Landskapsregeringen anser att man gjort en tillräcklig utredning gällande om ett klibbalskärr och ett alkärr på Gripö i Föglö bör fredas.

I ett utlåtande till Högsta förvaltningsdomstolen sägs att man behandlat ärendet i enlighet med god förvaltningssed och att man kommit fram till att det biotopskydd som finns är tillräckligt.

Föreningen Ålands natur och miljö anhöll tillsammans med markägare om att landskapsregeringen skulle freda kärren på Gripö där vägen för kortrutten planeras. När anhållan avslogs lämnades besvär in till HFD. Simon Holmström, ordförande för Ålands natur och miljö, sade bland annat att landskapsregeringens beslut och motiveringar var otydligt formulerade och dåligt belagda. Man tog bland annat fasta på att landskapsregeringen planerar göra ytterligare uppföljning av eventuella förekomster av fridlysta och särskilt skyddsvärda eller hotade arter kommande växtsäsong. Landskapsregeringen skriver till HFD att detta handlar om en vilja att fortsätta med uppföljningen av biotoperna, inte om att man skulle förvänta sig nya fynd som kunde påverka bedömningen av områdets status.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »