Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 augusti, 2021 - 14:22Uppdaterad: torsdag, 26 augusti, 2021 - 17:37
  • LR vill att intygs- och testkravet för resenärer från Sverige slopas. Foto: Nina Smeds.

LR ber riket att slopa intygskravet för Sverigeresenärer

Landskapsregeringen uppmanar riksregeringen att ta bort kravet på visa upp ett covid-19-intyg för personer som reser in i landet från Sverige.

För närvarande är resenärer från bland annat Sverige skyldiga att vid inresa visa upp ett intyg över att de är coronavaccinerade, haft covid-19 eller att de före avresan fått ett negativt coronatest. Om inget intyg visas upp är man tvungen att efter ankomsten låta testa sig.

Landskapsregeringen skriver i ett brev till riksregeringen att intyg- och testkraven har negativa konsekvenser för turismbranschen, studeranden, arbetspendlare och för idrottsutbyten Åland och Sverige emellan.

”Landskapsregeringens bedömning är att personer som reser från Sverige och övriga nordiska länder ska undantas från skyldigheten att visa upp covid-19-intyg och delta i covid-19-test och att statsrådets kommande förordning därför ska inkludera dessa länder bland länder som undantas från kraven”, skriver landskapsregeringen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »