Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 26 juni, 2019 - 16:58
  • Landskapets avtalschef Tiina Robertsson. Bild: Nina Smeds.

Löneskillnader mellan landskapsanställda män och kvinnor minskar inte

Löneskillnaderna mellan män och kvinnor som är anställda av Ålands landskapsregering har ökat visar en färsk rapport som projektet Bärkraft gjort.

Man har jämfört den genomsnittliga löneinkomsten per månad för heltidsanställda män och kvinnor. År 2004 var kvinnors lön 86 procent av männens. År 2017 var den 84. För privata sektorn, kommunalt samt statligt anställda på Åland har klyftan minskat. Skillnaden kan bero på ålders- eller erfarenhetstillägg enligt landskapets avtalschef Tiina Robertsson, som gjorde en kartläggning av landskapsanställdas löner 2016. Ålderstilläggen skiljer sig mellan landskapets förvaltning och exempelvis den kvinnodominerade arbetsplatsen ÅHS.

-Vid ÅHS får man maximalt ålderstillägg som är tio procent av grundlönen, medan man får sex ålderstillägg vid landskapsregeringen. Det kan till slut bli en ökning på 27,7 procent av lönen, säger Tiina Robertsson.

En orsak till den ökande klyftan kan därför vara att många kvinnor med höga tillägg slutat och ersatts av kvinnor med färre tillägg. Det är också fortfarande majoriteten kvinnor som tar ut föräldraledigheten och det orsakar att kvinnors löner släpar efter.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »