Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 januari, 2020 - 10:47Uppdaterad: torsdag, 16 januari, 2020 - 10:52
  • Socialminister Annette Holmberg-Jansson förklarade varför ÅHS överskred budget 2019, i bakgrunden John Holmberg. Arkivbild.

Löneförhöjningar och diabetes orsakar ÅHS-överskridning

Löneförhöjningen som följde efter arbetsvärderingen och den stora ökningen av diabetes är två orsaker till att Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS, inte håller förra årets budget.

För att täcka upp kostnaderna har landskapsregeringen föreslagit att ÅHS får nästan 1,5 miljoner extra i den tredje tilläggsbudgeten för 2019.

- 2019 var det första året då vi såg konsekvenserna av arbetsvärderingen och vi vet nu att löneförhöjningen i medeltal för vårdpersonalen blev sex procent, sade socialminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) i lagtinget igår.
När det gäller diabetes var det främst inom hemvårdsmaterial som ÅHS inte budgeterade tillräckligt för. Även posten köpta läkarkonsulter behöver få ett extra anslag på 340.000 euro eftersom alla läkarkonsulter inte kan ersättas med ordinarie anställningar på grund av den allt mer specialiserade vården.
Tilläggsbudgeten ska ännu behandlas i finans- och näringsutskottet innan den kan antas av lagtinget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »