• Mats Löfström pratade i riksdagen om Ålands möjligheter att bli ett testområde för förnybar energi. Foto: Britt Inger Wahe
Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 15:09

Löfström lyfte Åland som testområde

Riksdagsledamot Mats Löfström lyfte i går i en riksdagsdebatt Ålands möjligheter att bli ett testområde för förnybar energi då riksdagen debatterade sin Agenda 2030-strategi.

Enligt Löfström erbjuder Åland de bästa förutsättningarna för sådana projekt, något också det statliga innovationsfinansieringsverket Tekes har lyft fram. Han menade att allt handlar om politisk vilja och önskade att arbets- och näringsministeriet samt miljöministeriet närmare skulle studera Ålands potential.

- Tekes lyfter bland annat fram Ålands goda vindförhållanden, många soltimmar och ett etablerat hållbarhetsarbete, konstaterade Löfström i sitt anförande.

-  Finland har genom Åland en unik möjlighet att etablera en testmiljö och flera finländska företag har meddelat att Åland vore idealiskt, sade Mats Löfström.

Fler Nyheter

Ålandsvägens ombyggnad inleds nästa vecka

Den andra etappen av Ålandsvägens ombyggnad inleds den 24:e januari och beräknas vara slutförd den 22:a november. Idag undertecknades entreprenadavtalet.

333 har röstat

333 personer förhandsröstade i presidentvalet när förhandsröstningen drog i gång på postkontoren i Brändö, Lumparland, Mariehamn och Vårdö i dag.

Polisens avgångsålder klubbad

Lagtinget beslöt slutgiltigt i dag att polisernas pensions- och avgångsålder höjs. Med rösterna 16-13 vann förslaget från landskapsregeringen.

Rosella fräschas upp

Flera nyheter är på gång på Viking Lines m/s Rosella som just nu ligger på dock i Tallinn.

Ömsen ångrar sig om markköp

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag tackar nej till att köpa den mark på Lotsberget som man hade tänkt bygga bostadshus på.

Haatainen vill tidigarelägga språkundervisning

Tuula Haatainen intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
- Finland måste även i fortsättningen garantera Ålands demilitarisering och det är mycket bra att Finland har fredsöarna Åland. Det menar socialdemokraternas presidentkandidat Tuula Haatainen.

Odins turlista ändras i dag

Tekniska problem drabbade m/s Odin i förmiddags och det påverkar turlistan.

Välbesökta invånarmöten i Sund och Finström

Invånarmötena om kommunsammanslagning av Finström, Geta och Sund var relativt välbesökta då de hölls i Sund och Finström i går.

Poliserna träffade LR

I dag har landskapsregeringen och poliserna träffats för att diskutera pensionsfrågan.