Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 juni, 2021 - 06:42Uppdaterad: tisdag, 22 juni, 2021 - 07:20
  • Mats Löfström hoppas riksdagsbehandlingen resulterar i ändringar i lagförslaget. Arkivfoto.

Löfström kritisk till förslaget om nya gränsregler

Riksdagen inledde i går behandlingen av förslaget om nya gränsregler för att få komma in i Finland. Ålands riksdagsledamot Mats Löfström tycker att förslaget innehåller vissa goda saker, men ännu fler praktiska problem.

- Alla vill ju ha regler som också går att verkställa i praktiken, samt som har rimliga proportioner, skriver Löfström i ett pressmeddelande.

Löfström vill att Finland håller kvar gränsvärdet för grönlistade länder vid incidenstalet 25 och att grupper som i dag är undantagna krav på negativt test som till exempel familje- och arbetspendlare samt fritidsbåtar fortsättningsvis blir det. Han påpekar också att lagförslaget medför praktiska problem då det blir de lokala myndigheterna och inte gränsbevakningen som ska kontrollera inresandes dokument, och han påpekar att det blir omöjligt att i praktiken ordna coronatest för alla inresande senast tre dagar efter inresa.
- Inte ens Helsingfors har tillräcklig kapacitet för test, skriver han.

I utskottsbehandlingen ställde Löfström flera frågor kring detta till social- och hälsovårdsministeriet och svar väntas i dag eller senast i morgon onsdag. På onsdag börjar också grundlagsutskottet behandla ärendet.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »