Publicerad: fredag, 14 augusti, 2020 - 16:06Uppdaterad: fredag, 14 augusti, 2020 - 16:06
  • Genrebild. Foto: ÅRTV

Liknande anvisningar som i våras till skolstarten

Inför nästa veckas skolstart har landskapsregeringen uppdaterat de anvisningar och riktlinjer man vill att grundskolorna ska följa för att undvika smitta av coronaviruset.

De är liknande de som man följde när närundervisningen återupptogs i våras, berättar Katarina Halme-Wiklund, specialsakkunnig inom utbildning vid Ålands Landskapsregering.

- Det är ganska allmänt, men det finns en lista som är mer specifik för grundskolorna, berättar Katarina Halme-Wiklund.

Hon säger att det finns en rekommendation om att försöka hålla klasser ifrån varandra, exempelvis att alla inte äter samtidigt. Det som skiljer sig mest från vårens anvisningar är att det nu är bättre uttryckt att det ska vara låg tröskel för testning vid coronasymptom. I övrigt grundar sig anvisningarna i THL:s anvisningar.

Marcus Koskinen-Hagman, rektor vid gymnasieskolan Ålands Lyceum, berättar att man håller dialog och följer myndigheters anvisningar och rekommendationer. Han påminner också om allas ansvar att följa generella anvisningar. Bland annat anpassar man exempelvis gymnastik och kemi för att minimera smittorisken, dessutom går man in för att genomföra vissa grupparbeten via distans.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »