Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 januari, 2019 - 12:33
  • Joakim Blom, vd Ålands skogsindustrier. Arkivfoto

Lärdomar av stormen Gudrun

Ålands skogsindustrier har under veckoslutet varit i kontakt med Södra skogsägarna i Sverige för att ta del av deras lärdomar efter stormen Gudrun i januari 2005.

- Det visade sig att också virke som togs vara på först ett och ett halvt år efter stormen höll bättre kvalitet än man inledningsvis befarade säger Joakim Blom, VD för Ålands skogsindustrier.

Tidspressen är med andra ord inte fullt så stor som man tidigare trott när det gäller att få ut virket ur skogarna. Han uppmanar de drabbade skogsägarna att kontakta virkesuppköparna innan man börjar göra något i sin skog.

– Vi kan inte garantera att vi tar emot timmer på leverans på grund av spjälkskador i stormfällda träd, understryker han också.

Virke som ska användas för sågning behöver huggas på ett bra sätt, det måste hanteras med skogsprocessor enligt Joakim Blom. Massaved däremot är det inte lika nogräknat med och avsättningen för sådan är i dagsläget god.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »