Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 10 september, 2020 - 10:27Uppdaterad: torsdag, 10 september, 2020 - 15:16
  • Spannmålstorken i Färjsundet. Arkivfoto: Ann-Christine Karlsson

Lantbruk vill att hamn förbättras

Ab Lantbruk anhåller om att landskapsregeringen ska fördjupa hamnen och iståndsätta kajen vid spannmålstorken i Färjsundet.

Ab Lantbruk köper upp och exporterar konventionellt odlat spannmål från åländska odlare på totalt cirka 8.000 ton per år. Torken är byggd 1964 och då anlades även hamnen av landskapet. Lantbruk skriver i sin anhållan att hamnen har lidit brist på underhåll och har förfallit.

Hittills har ett mindre lastfartyg använts för att transportera spannmålen på grund av att djupet i hamnen är begränsat. Men i år har ab Lantbruk blivit tvungna att anlita ett större fartyg och det kan inte lastas fullt ut just på grund av vattendjupet. Nu kan bara 60 procent av fartygets lastkapacitet användas, men trots det måste ab Lantbruk betala full hyra för fartyget och det påverkar i sin tur priset till de åländska odlarna.

Ab Lantbruk vill att landskapet avsätter pengar redan i den kommande tilläggsbudgeten för att hamnen ska kunna fördjupas och förbättras.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »