Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 26 februari, 2021 - 17:23Uppdaterad: onsdag, 3 mars, 2021 - 09:51
  • Den förra landskapsregeringen får kritik för sin hantering av projekt västra Föglö. På bilden dåvarande lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och dåvarande infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ).

Landskapsrevisionen riktar kritik i kortruttsgranskning

Den tidigare landskapsregeringen får svidande kritik i landskapsrevisionens granskning av projekt västra Föglö.

”Det är inte förtroendegivande – varken bland befolkningen eller inom den politiska sfären – att med alla medel driva igenom en politisk vilja nära inpå ett val när man misstänker att det inte är möjligt efter valet”, skriver landskapsrevisor Dan Bergman i rapporten.

Han menar att det inte var förenligt med lagtingsordningen när lagtinget godkände fullmakten för totalentreprenaden då den saknade belopp, och att när väl anbuden överskred upphandlingsföreskriften hade landskapsregeringen goda skäl att föra frågan till lagtinget innan man gick vidare.

”Att inte göra detta kan uppfattas som att kostnaderna var av mindre betydelse, det viktiga var att genomföra det landskapsregeringen ville och för lång framtid begrava det av många förespråkade tunnelalternativet”, skriver han.

Att nu utreda tunnelalternativet ”kan uppfattas som motiverat”, enligt landskapsrevisorn. Detta med tanke på att också kostnaden för västra Föglö sammantaget uppgår i cirka 100 miljoner euro.

”En tunnel skulle högst troligt medföra positiva samhällseffekter som i praktiken är svåra att värdera”, skriver han.

Förra lantrådet Katrin Sjögren kommenterade rapporten i fredagens Åland idag och tidigare infrastrukturminister Mika Nordberg i tisdags, du hör det inslaget här ovan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »