Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 18 juni, 2019 - 17:23Uppdaterad: tisdag, 18 juni, 2019 - 17:24
  • Mer pengar utdelas i det nya förslaget jämfört med idag. Genrefoto.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

- Landskapsregeringen lovade att andelarna inte skulle minska efter kommunreformen, och eftersom systemet är anpassat till de 16 kommuner vi har idag istället för de fyra vi kommer att ha behöver lagstiftningen uppdateras, säger finansminister Mats Perämaa.
I dagsläget har mindre kommuner fått mer andelar för grundskoleutbildningen. Landskapet kommer ändå att dela ut mer pengar undr det nya förslaget än vad man gör idag.
- Utredarna som jobbat med reformen kom fram till att den blivande skärgårdskommunen fortfarande skulle bli att betrakta som en kriskommun enligt riksdefinitionen. Det beror på att en av kommunerna har höga skulder, och på utredarnas inrådan har vi valt att föreslå att den nya skärgårdskommunen får en lite högre utdelning av andelar, säger Perämaa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »