• Patrik Landell har inga planer på att ändra fasaden enligt stadens krav. Foto: Owe Sjöblom
Marika Kvarnström rapporterar
Byggnadsinspektör Leif Andersson om Patrik Landells biografrenovering (långt inslag från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 15:21, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 17:16

Landell ändrar inte Bio Savoys fasad

Bio Savoys fastighetsägare Patrik Landell säger till Ålands Radio att han inte tänker riva eller ändra på fasaden efter byggnadsnämndens utlåtande.

-Jag vet att jag har gjort ett fel men jag tycker att det blev till det bättre, säger Patrik Landell.

Det handlar bland annat om att man senast till den sista maj ska avlägsna fasadens tilläggsisolering och påföra ny puts med rätt färg, samt att de båda entréutbyggnaderna målas om i samma färg som den övriga fasaden. Fönstren på den södra fasaden ska flyttas ut till högst 60 millimeter från fasadlivet. Om inte detta görs får fastighetsägaren ett vite på 200.500 euro. Om han tänker betala vitet eller inte ger han inga besked på i dagsläget. Jurist  Marcus Måtar är inkopplad i ärendet.

-Det är inte några trevliga siffror. Det är fantasisummor. Jag vill få till ett avslut på detta, säger Landell. Enligt honom har också det expertutlåtande som byggnadsnämnden efterfrågade lämnats in.

- Men tydligen har det förkastats av någon orsak, säger han.

Enligt byggnadsinspektör Leif Andersson råder det inga tvivel om vems fel det är att konflikten uppstått. Hade Patrik Landell bara hållit sig till sina egna utfästelser från 2008 hade det aldrig behövt bli så här, menar han. Det expertutlåtande Patrik Landell hänvisar till är enligt Leif Andersson ett brev där Patrik Landell själv intygar att det jobb han utfört är gjort på rätt sätt. Själva tilltaget att utfärda egna expertutlåtanden om sig själv är lite speciellt, tycker Andersson.

Patrik Landell har beretts möjlighet till replik i sändning, men avböjt.

Fler Nyheter

Förändringar inom äldreomsorgen upprör

Vice förtroendeman Benita Andersson är kritisk till förslaget om rotationssystem och treskiftesarbete:
Att staden ska införa ett rotationssystem och treskift för personalen inom äldreomsorg oroar många av de anställda.

Facken och LR har enats om arbetsvärderingspotterna

Nu har landskapsregeringen och vårdfacket Tehy, Akava-Åland, Ålands kommunalanställda, tjänstemannaorganisationerna på Åland och Ålands tekniska funktionärsorganisationers centralförbund enats om ett tjänstekollektivavtal som slår fast hur arbetsvärderingspotterna på totalt 1,5 miljon euro ska fördelas.

Hovrätten sänker straff för barnmisshandel

Åbo hovrätt har mildrat straffet mot en 43-årig kvinna som i tingsrätten dömdes för att ha knuffat sin minderåriga son mot en vägg, luggat honom, knuffat honom mot en grind och slagit honom med ett glas.

Markägare vid Spetalsund vill skydda fornminnen

I dag lämnade Gustaf Widén som äger mark vid Spetalsund i Föglö in en skrivelse till landskapsregeringen där han anhåller om att fornminnen på hans mark ska skyddas.

Lagmotioner om valkrets i EU-valet

Riksdagsledamot Mats Löfström har lämnat in en lagmotion om att göra Åland till egen valkrets i nästa Europaparlamentsval. Lagtinget tänker göra det samma.

Lusse 29:a bland svenskspråkiga gymnasium

Ålands lyceum placerade sig i år på 29:e plats när det gäller hur bra de svenskspråkiga gymnasierna klarade sig i studentskrivningarna.

Personalrotation inom stadens äldreomsorg införs i höst

Äldreomsorgschef Paulina Körkkö förklarar vad rotationsarbete och treskiftesarbete går ut på:
Från den 3 september införs ett så kallat rotationssystem inom äldreomsorgen i Mariehamn. Det innebär att de anställda i en period på tolv veckor arbetar på en avdelning på ett boende för att sedan byta arbetsplats.

Blumenthal får inte Saltviksjobb

Domkapitlet har bestämt sig för att inte besätta den ordinarie kyrkoherdetjänsten i Saltviks församling.

Stipendier för historisk forskning

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning delar i år ut fem stipendier på totalt 7.390 euro.