• Patrik Landell har inga planer på att ändra fasaden enligt stadens krav. Foto: Owe Sjöblom
Marika Kvarnström rapporterar
Byggnadsinspektör Leif Andersson om Patrik Landells biografrenovering (långt inslag från Åland idag)
Publicerad: tisdag, 13 februari, 2018 - 15:21, uppdaterad: tisdag, 13 februari, 2018 - 17:16

Landell ändrar inte Bio Savoys fasad

Bio Savoys fastighetsägare Patrik Landell säger till Ålands Radio att han inte tänker riva eller ändra på fasaden efter byggnadsnämndens utlåtande.

-Jag vet att jag har gjort ett fel men jag tycker att det blev till det bättre, säger Patrik Landell.

Det handlar bland annat om att man senast till den sista maj ska avlägsna fasadens tilläggsisolering och påföra ny puts med rätt färg, samt att de båda entréutbyggnaderna målas om i samma färg som den övriga fasaden. Fönstren på den södra fasaden ska flyttas ut till högst 60 millimeter från fasadlivet. Om inte detta görs får fastighetsägaren ett vite på 200.500 euro. Om han tänker betala vitet eller inte ger han inga besked på i dagsläget. Jurist  Marcus Måtar är inkopplad i ärendet.

-Det är inte några trevliga siffror. Det är fantasisummor. Jag vill få till ett avslut på detta, säger Landell. Enligt honom har också det expertutlåtande som byggnadsnämnden efterfrågade lämnats in.

- Men tydligen har det förkastats av någon orsak, säger han.

Enligt byggnadsinspektör Leif Andersson råder det inga tvivel om vems fel det är att konflikten uppstått. Hade Patrik Landell bara hållit sig till sina egna utfästelser från 2008 hade det aldrig behövt bli så här, menar han. Det expertutlåtande Patrik Landell hänvisar till är enligt Leif Andersson ett brev där Patrik Landell själv intygar att det jobb han utfört är gjort på rätt sätt. Själva tilltaget att utfärda egna expertutlåtanden om sig själv är lite speciellt, tycker Andersson.

Patrik Landell har beretts möjlighet till replik i sändning, men avböjt.

Fler Nyheter

Misstänkt rattfylleri i Hammarland

Under natten inträffande en trafikolycka i Hammarland, när polisen kom till platsen visade det sig att föraren blåste positivt vid alkoholtest.

Renovering av Föglö skola blir dyrare

Renoveringen och om-och tillbyggnaden av skolan på Föglö blir dyrare än beräknat och därför föreslår nu kommunstyrelsen inför fullmäktige att tilläggsanslag beviljas.

Dagsböter för fornminnesförseelse

Nina Smeds rapporterar:
30 dagsböter på sammanlagt 1260 euro blev domen för kommunpolitikern och entreprenören Tomas Blomberg för fornminnesföreseelse 2016 i Hammarland.

IFK fyller 100

Christer Björkman om firandet:
I samband med Mariehamns 158-årsjubileum igår firade även IFK att man i år som förening fyller 100 år. Detta uppmärksammades med ett tillfälle då...

Nu håller AA till i Villa Carita

Nu har föreningen Anonyma Alkoholister (AA) fått en ny möteslokal. I måndags hölls första mötet i Mariehamns församlings Villa Carita. - Det är...

”Resultatet av en enig åländsk linje”

Roger Nordlund intervjuas av Nina Smeds:
-Det här är bara en liten del av den stora revisionen, men det är en viktig pusselbit, säger Centerns lagtingsledamot Roger Nordlund som var finansminister i den förra landskapsregeringen.

"Ännu några milstolpar kvar”

Mats Perämaa intervjuas av Nina Smeds:
-Ännu finns det några milstolpar kvar tills Åland har sitt nya ekonomiska system, säger finansminister Mats Perämaa (Lib).

Ny kaj i Mariehamns hamn

Alef Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell:
Mariehamns hamn ska bygga om Kaj 3 för att anpassa den till Viking Lines nya fartyg. Arbetet innebär bland annat att man utrustar kajen med automatisk förtöjning.

Strejkförhandlingarna fortsätter idag

Förhandlingarna mellan Sjömansunionen och rederierna fortsätter idag och beräknas hålla på åtminstone till på lördag. Det säger Jukka Ahtela vid Riksförlikningsmannens byrå.