Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 7 december, 2018 - 14:48Uppdaterad: fredag, 7 december, 2018 - 17:20
  • Lagen om identitetskort ändras, foto: Frippe Granlund

Lagen om identitetskort ändras

Från den första januari ändras lagen om identitetskort i Finland. Ändringen innebär att det krävs ett ID-kort eller ett pass när man ska skaffa bankkoder eller hämta ut ett nytt pass.

-Tidigare har det räckt med körkort, men den nya lagen kräver alltså att man har med sig ett pass eller ett ID-kort. Det säger Hanna Piiponen som är chef för tillståndsförvaltningen på Polisstyrelsen i Finland.

På butiker, restauranger och andra ställen där man kan behöva styrka sin identitet finns det inga gemensamma regler för vilken typ av identifiering som gäller.

-Där duger det som regel med körkort som identitetshandling, säger Hanna Piiponen. På Åland krävs det pass eller ID-kort när man beställer ett nytt pass. Alternativt körkort i kombination med FPA-kort.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »