Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 23 januari, 2022 - 21:13Uppdaterad: måndag, 24 januari, 2022 - 06:26
  • I riket kan den som har klagomål gällande barnomsorgen vända sig till en ombudsman för rådgivning, en möjlighet som sedan ifjol inte längre finns på Åland. Genrefoto.

Lagändring försvårar vid missnöjen om dagvård

Personer med klagomål över barnomsorgen kan inte längre vända sig till klientombudsmannen för rådgivning.

Den möjligheten försvann i och med den nya barnomsorgslagen som trädde i kraft ifjol.

Klientombudsman Benjamin Sidorov menar att förändringen kan leda till både onödig byråkrati och onödigt lidande om alla klagomål istället hamnar på tillsynsmyndigheten ÅMHM:s bord.

- Man skulle inte behöva tampas med missnöjen och oegentligheter lika länge om det fanns andra steg innan man vänder sig till en tillsynsmyndighet. Och så har man också resonerat i Finland där man har den rättigheten, säger han.

Utbildningsminister Annika Hambrudd säger att tillsynen av barnomsorgen är ett utvecklingsområde som finns på utbildningsbyråns bord. Men huruvida rätten till rådgivning hos klientombudsmannen bör återinföras kan hon i dagsläget inte svara på.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »