• Tingsrätten dömde i dag en kvinna för tre falla av förskingring. Arkivfoto: Malin Lundberg
Landskapsåklagare Peter Rikberg intervjuas av Marika Kvarnström
Publicerad: tisdag, 20 mars, 2018 - 14:51, uppdaterad: tisdag, 20 mars, 2018 - 16:15

Kvinna dömd för tre fall av förskingring

En kvinna dömdes för två fall av förskingring och ett fall av grov förskingring vid Ålands tingsrätt idag. Brotten ska ha skett i en skärgårdskommun mellan åren 2012 och 2014 och målsägande är kommunen samt två föreningar i kommunen.

Kvinnan var vid tillfället kassör i föreningen Hem och skola och har haft tillgång till föreningens bankkonto och fört över 7 180 euro till sitt och sina familjemedlemmars bankkonton. Hon har även tagit 600 euro i kontanter vid olika evenemang som föreningen arrangerade. För det åtalades hon för grov förskingring. Totalt har hon på eget intiativ betalat tillbaka 972 euro och 53 cent står det i stämningsansökan.

Kvinnan åtalades dessutom för att olovligen tagit 2 938 euro från frivilliga brandkåren i den aktuella kommunen. Hon ska ha fört över pengar från föreningens bankkonto till sitt eget och sina familjemedlemmars bankkonton. Kvinnan har nu betalat tillbaka 637 euro till föreningen.

Kvinnan var föreståndare vid en av kommunens enheter och hade tillgång till trivselkassan, matkassan, bastukassan vilka hon förskingrade totalt 3 129 euro från. Den misstänkta kvinnan har återbetalat 1 625 euro till kommunen. Kvinnan medgav brott.

Landskapsåklagare Peter Rikberg yrkade på nio månaders villkorligt fängelse men kvinnan dömdes till sju månaders villkorligt fängelse.

Fler Nyheter

FC Åland avgjorde på slutet

När det var drygt 10 minuter kvar av ordinarie tid var det fortfarande 0-0 mellan hemmalaget Pargas IF och FC Åland i division 3, men när matchen var slut hade FC Åland vunnit med 2-0.

Begränsningar i trafiken måndag-tisdag

Det kommer att bli en del lokala trafikbegränsningar på måndag och tisdag på grund av inspektion av broar. På måndag klockan 9 inleds inspektion av...

Ålands golfklubb fick rätt i tingsrätten

Målet rörande en tidigare anställd vid Ålands golfklubb som hävdade att han blivit osakligt uppsagd förkastades idag i tingsrätten.

Utgrävningar ska ge svar på vägdragning

Daniel Anderberg och Björn Ekblom intervjuas:
För första gången på 150 år ser gamla Bomarsundsbyggnationer från 1850-talet ljuset igen. Orsaken är en planerad gång- och cykelbana som ska gå bredvid den befintliga vägen genom fästningen.

Nya ägare för HåWe-bil AB

HåWe-bil AB har köpts upp av företaget Faweto Invest AB. Bakom den nya ägaren står Christian Westergård, son till HåWe-bils grundare, VD Niclas...

Anna Häger ny ordförande för Ålands Natur & Miljö

Anna Häger intervjuad av Hans Persson-Bru
Anna Häger valdes igår till ny ordförande för Ålands Natur & Miljö.

Varuboden köper Jomalabutikens tomt

Varuboden på Åland har köpt tomten där butiken i Sviby, Jomala är belägen.

Tveksam till folkomröstning om s-lagen

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Sara Lindroos
Lantrådet Katrin Sjögren tror det skulle bli mycket svårt att folkomrösta om resultatet från förhandlingarna om självstyrelselagen.

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.