• Tingsrätten dömde i dag en kvinna för tre falla av förskingring. Arkivfoto: Malin Lundberg
Landskapsåklagare Peter Rikberg intervjuas av Marika Kvarnström
Publicerad: tisdag, 20 mars, 2018 - 14:51, uppdaterad: tisdag, 20 mars, 2018 - 16:15

Kvinna dömd för tre fall av förskingring

En kvinna dömdes för två fall av förskingring och ett fall av grov förskingring vid Ålands tingsrätt idag. Brotten ska ha skett i en skärgårdskommun mellan åren 2012 och 2014 och målsägande är kommunen samt två föreningar i kommunen.

Kvinnan var vid tillfället kassör i föreningen Hem och skola och har haft tillgång till föreningens bankkonto och fört över 7 180 euro till sitt och sina familjemedlemmars bankkonton. Hon har även tagit 600 euro i kontanter vid olika evenemang som föreningen arrangerade. För det åtalades hon för grov förskingring. Totalt har hon på eget intiativ betalat tillbaka 972 euro och 53 cent står det i stämningsansökan.

Kvinnan åtalades dessutom för att olovligen tagit 2 938 euro från frivilliga brandkåren i den aktuella kommunen. Hon ska ha fört över pengar från föreningens bankkonto till sitt eget och sina familjemedlemmars bankkonton. Kvinnan har nu betalat tillbaka 637 euro till föreningen.

Kvinnan var föreståndare vid en av kommunens enheter och hade tillgång till trivselkassan, matkassan, bastukassan vilka hon förskingrade totalt 3 129 euro från. Den misstänkta kvinnan har återbetalat 1 625 euro till kommunen. Kvinnan medgav brott.

Landskapsåklagare Peter Rikberg yrkade på nio månaders villkorligt fängelse men kvinnan dömdes till sju månaders villkorligt fängelse.

Fler Nyheter

MSÅ vill ha enklare byggregler

Hör Camilla Gunell och Annette Holmbeg-Jansson i lagtinget:
Vem ska avgöra om en byggnad är skyddsvärd eller inte? Det undrade vicelantrådet Camilla Gunell (S) när Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) under lagtingets allmänna debatt om näringspolitiken föreslog att lagtinget skulle ändra plan- och bygglagen så att det blir enklare att riva och bygga i Mariehamns centrum.

Befälhavaren: ”Ett förträffligt jobb”

Jan-Tore Thörnroos om de svåra beslut som befälhavare måste fatta:
Polis och haverikommissionen i både Norge och USA ska undersöka vad som hände under helgens resa när kryssningsfartyget Viking Sky fick motorstopp. Trots att ingen brottsmisstanke i nuläget finns, har frågan väckts i media om det var lämpligt att gå ut med fartyget i det hårda vädret.

Kaptenen lättad över få och lindriga skador bland passagerarna

Hasse Persson-Bru uppdaterar om läget.
-Jag är lättad över att passagerarna klarade sig med lindriga skador. Det hade kunnat gå mycket värre. Det säger Viking Skys åländske kapten Bengt Owe Gustafsson till Iltalehti med anledning av sjödramat utanför den norska kusten i går.

Landskapet flyttar temporär väg på Kökar

Landskapet tvingas byta plats för en tillfällig väg på Kökar.

Konsumentpriserna steg med 1,4 procent

De åländska konsumentpriserna steg med 1,4 procent i februari i år jämfört med februari 2018, det rapporterar Ålands statistik- och utredningsbyrå.

Bolagsuppföljning efter missnöje från personalen

Efter stort missnöje från berörd personal har stadsstyrelsen nu initierat en uppföljning av hur sammanslagningen av Mariehamns energi och Mariehamns elnät genomförts.

Bomarsunds app lanseras

Betydelsen av att göra Bomarsunds fästningsruiner mer begripliga för dagens besökare har påtalats i åratal av Bomarsundssällskapet och nu händer det, på bred front.

Ålands radio direktsänder näringslivsdebatt

I dag klockan 13 direktsänder Ålands Radio lagtingets debatt om näringspolitik. Vi sänder till klockan 15, vilket innebär att Eftermiddag med...

Ålänning befälhavare på Viking Sky

Ålänningen Bengt-Owe Gustafsson är befälhavare på kryssningsfartyget Viking Sky som har haft många av världens blickar riktade mot sig under helgen.