• Tingsrätten dömde i dag en kvinna för tre falla av förskingring. Arkivfoto: Malin Lundberg
Landskapsåklagare Peter Rikberg intervjuas av Marika Kvarnström
Publicerad: tisdag, 20 mars, 2018 - 14:51, uppdaterad: tisdag, 20 mars, 2018 - 16:15

Kvinna dömd för tre fall av förskingring

En kvinna dömdes för två fall av förskingring och ett fall av grov förskingring vid Ålands tingsrätt idag. Brotten ska ha skett i en skärgårdskommun mellan åren 2012 och 2014 och målsägande är kommunen samt två föreningar i kommunen.

Kvinnan var vid tillfället kassör i föreningen Hem och skola och har haft tillgång till föreningens bankkonto och fört över 7 180 euro till sitt och sina familjemedlemmars bankkonton. Hon har även tagit 600 euro i kontanter vid olika evenemang som föreningen arrangerade. För det åtalades hon för grov förskingring. Totalt har hon på eget intiativ betalat tillbaka 972 euro och 53 cent står det i stämningsansökan.

Kvinnan åtalades dessutom för att olovligen tagit 2 938 euro från frivilliga brandkåren i den aktuella kommunen. Hon ska ha fört över pengar från föreningens bankkonto till sitt eget och sina familjemedlemmars bankkonton. Kvinnan har nu betalat tillbaka 637 euro till föreningen.

Kvinnan var föreståndare vid en av kommunens enheter och hade tillgång till trivselkassan, matkassan, bastukassan vilka hon förskingrade totalt 3 129 euro från. Den misstänkta kvinnan har återbetalat 1 625 euro till kommunen. Kvinnan medgav brott.

Landskapsåklagare Peter Rikberg yrkade på nio månaders villkorligt fängelse men kvinnan dömdes till sju månaders villkorligt fängelse.

Fler Nyheter

Lugn helgnatt trots mycket folk i farten

Natten mellan lördag och söndag var det mycket folk i farten men ändå relativt lugnt, meddelar polisen.

Avgångar med Viggen ställs in

Två avgångar med m/s Viggen ställs in i dag eftersom skärgårdsfärjan drabbats av ett tekniskt fel. Det meddelar Niklas Karlman på landskapsregeringens infrastrukturavdelning.

Jansson vill starta union

Roger Jansson om union mellan Finland och Sverige
Tidigare riksdags- och lagtingsledamot Roger Jansson (MSÅ) vill se en union mellan Sverige, Finland och Åland. Det framkom i ett tal som han höll på...

Kor ska hållas på egen mark anser hovrätten

Hovrätten ser ingen anledning att ändra tingsrättens beslut i en dom om kor som betat på mark dom egentligen inte skulle ha varit på.

Polisen avbröt fest på Klinten

Under natten till lördag anmäldes en ungdomsfest på Klinten som störande. Enligt den som ringde skulle det finnas minderåriga på festen. Polisen...

Fyra avvisades från färja

Polisen hade kallats under de tidiga morgontimmarna till ett kryssningsfartyg som anlöpte till Mariehamn. Ordningsvakterna ombord begärde assistans...

Stina Toivonen är Årets senior

Stina Toivonen tilldelas priset Årets senior.

Det ljusnar inom ÅHS-psykiatrin

Situationen ser lite ljusare ut vad gäller psykiatriska kliniken vid Ålands hälso- och sjukvård.

Köttkonsumtion och klimat

Agronom Lars Höök
Köttkonsumtionens påverkan på vårt klimat är en aktuell fråga som kom upp under Ålands producentförbund, ÅPFs höstmöte idag när agronom Lars Höök föreläste om att neutralisera debatten om just köttkonsumtion.