• Tingsrätten dömde i dag en kvinna för tre falla av förskingring. Arkivfoto: Malin Lundberg
Landskapsåklagare Peter Rikberg intervjuas av Marika Kvarnström
Publicerad: tisdag, 20 mars, 2018 - 14:51, uppdaterad: tisdag, 20 mars, 2018 - 16:15

Kvinna dömd för tre fall av förskingring

En kvinna dömdes för två fall av förskingring och ett fall av grov förskingring vid Ålands tingsrätt idag. Brotten ska ha skett i en skärgårdskommun mellan åren 2012 och 2014 och målsägande är kommunen samt två föreningar i kommunen.

Kvinnan var vid tillfället kassör i föreningen Hem och skola och har haft tillgång till föreningens bankkonto och fört över 7 180 euro till sitt och sina familjemedlemmars bankkonton. Hon har även tagit 600 euro i kontanter vid olika evenemang som föreningen arrangerade. För det åtalades hon för grov förskingring. Totalt har hon på eget intiativ betalat tillbaka 972 euro och 53 cent står det i stämningsansökan.

Kvinnan åtalades dessutom för att olovligen tagit 2 938 euro från frivilliga brandkåren i den aktuella kommunen. Hon ska ha fört över pengar från föreningens bankkonto till sitt eget och sina familjemedlemmars bankkonton. Kvinnan har nu betalat tillbaka 637 euro till föreningen.

Kvinnan var föreståndare vid en av kommunens enheter och hade tillgång till trivselkassan, matkassan, bastukassan vilka hon förskingrade totalt 3 129 euro från. Den misstänkta kvinnan har återbetalat 1 625 euro till kommunen. Kvinnan medgav brott.

Landskapsåklagare Peter Rikberg yrkade på nio månaders villkorligt fängelse men kvinnan dömdes till sju månaders villkorligt fängelse.

Fler Nyheter

Träd krossade parkerad bil

Ett träd blåste omkull i Mariehamn och krossade en parkerad bil och blockerade vägen under morgonen. Olyckan skedde på södra sidan av Storagatan, ungefär vid visit Ålands kontor.

Tillfälligt ingen specialist i psykiatri

Ålands hälso- och sjukvård har stått helt utan en specialistläkare i psykiatri de senaste två dagarna. Orsaken är att överläkaren på psykiatriska kliniken av personliga skäl behövde åka bort från Åland.

EU-parlamentsplatsen till debatt i riksdagen

Mats Löfström intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Riksdagen ska nu avgöra frågan om en åländsk plats i EU-parlamentet. Vid dagens presidentföredragning beslöts att frågan går vidare till riksdagen för behandling.

Rederier räknar med normal trafik i blåsten

Rederierna räknar med att passagerarfärjorna ska gå enligt ordinarie tidtabelI, trots att det väntas det bli blåsigt med sydlig till sydvästlig vind på omkring 17 meter per sekund på Ålands hav, Norra Östersjön, Skärgårdshavet och Bottenhavet.

Brand i Miramargaraget

Ted Andersson intervjuas av Tomas Tornefjell
En plastlåda med sand började brinna i Miramargaraget vid 13.30-tiden i dag.

Allt fler kontaktar demensföreningen

Cita Nylund och Ulf Lundahl intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Ungefär 80 unika kontakter årligen. Det har Ålands demensförening med anhöriga till sjuka med olika demenssjukdomar. -Antalet kontakter till anhöriga ökar för varje år. Vi märker att fler och fler tar kontakt med oss och att det blir allt enklare att tala om den här sortens sjukdomar och den press den sätter på anhöriga, säger demensföreningens verksamhetsledare Cita Nylund.

Väljare avgör politikers öde

Göran Djupsund intervjuas av Frippe Granlund
Frågan om en dömd politiker ska avgå eller inte avgörs från fall till fall och i slutändan av väljarna. Det säger professorn i statskunskap Göran Djupsund i en kommentar till gårdagens nyhet om att lagtingsledamot Fredrik Fredlund, Obunden samling, dömts till 75 dagars villkorligt fängelse för misshandel.

Rattfull körde i diket

Villkorligt fängelse i 65 dagar blev tingsrättens dom mot en 24-åring som åkte fast för grovt rattfylleri i våras.

Kossor betade på annans mark

Uppätna plantor och söndertrampad tomt, det är vad det handlar om när en man i en skärgårdskommun döms för besittningsintrång.