Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 oktober, 2018 - 22:21
  • Ett 40-tal personer kom till Rädda Lumparns uppföljningsmöte om vattenmiljön i Finbyområdet. Foto Nina Smeds ÅRTV

Krafttag för att rädda dikes- och träsksystem

I kväll höll Rädda Lumparn ett uppföljningsmöte för dikesvandringen i Finbyområdet i Sund, som gjordes i juni 2016. Vid dikesvandringen konstaterades att systemet med diken och träsk inte mår bra och snabba åtgärder behövs.

Nu har landskapets Fiskeribyrå inventerat områdets flora och fauna för att få ett utgångs-värde för förbättringsarbetet. Linda Sundström säger att resultaten är blandade.

-Vi fick fina resultat för fisken. Den biologiska inventeringen gav inte lika fina resultat, det var väldigt lite bottenvegetation, bottendjur och -aktivtet, säger hon.

Även Fastighetsverkets vd Stefan Rumander fanns på plats för att berätta vad man gjort för att rena utsläppen från Guttorps fiskodling. Under det senaste året har man projekterat hur man ska få till en vattenrening för fiskodlingen.

-Nu har handlingarna lagts ut för anbud och det kan hända att det drar till våren eller sommaren innan allt är klart, säger Stefan Rumander.
De bostads- och kontorsbyggnader som finns vid Guttorps fiskodling ska kopplas ihop med Sunds kommuns avloppsystem.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »