• En diskussion likt den om Mariehamns hamn hade inte blivit den samma i ett privat bolag, tror Anders Ekström. Arkivfoto: Ulf Weman
Hamnbolagets styrelseordförande Roger Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell
Anders Ekström, vd för Ålands näringsliv, om hamnbolagschefens anmärkning (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 17 maj, 2018 - 11:38, uppdaterad: torsdag, 17 maj, 2018 - 17:22

Korrekt men ovanligt ge vd anmärkning

- En vd kan ha styrelsens förtroende, eller sakna styrelsens förtroende, men det finns också en tredje möjlighet i form av en anmärknig. Så förklarar hamnbolagets styrelseordförande Roger Jansson beslutet att ge Mariehamns hamns vd, Leif Ahlqvist, en skriftlig anmärkning för bristande intern kontroll, direktupphandlingar, undvikande av möjliga jävsmisstankar och viss bristande information till styrelsen.

Ålands näringslivs vd Anders Ekström säger att det är mycket ovanligt att ett privat bolag ger vd en anmärkning. Där brukar man avgå om man saknar styrelsens fulla förtroende. Enligt Anders Ekström skulle den diskussion som har uppstått kring hamnens inköp av tjänster från ett närståendebolag inte blivit den samma i ett privat bolag.

- Att handla från ett närståendebolag skulle bara ses som ett problem om den lösningen lett till att man tvingats betala mer än nödvändigt. Det säger Anders Ekström.

Fler Nyheter

Förändringar inom äldreomsorgen upprör

Vice förtroendeman Benita Andersson är kritisk till förslaget om rotationssystem och treskiftesarbete:
Att staden ska införa ett rotationssystem och treskift för personalen inom äldreomsorg oroar många av de anställda.

Facken och LR har enats om arbetsvärderingspotterna

Nu har landskapsregeringen och vårdfacket Tehy, Akava-Åland, Ålands kommunalanställda, tjänstemannaorganisationerna på Åland och Ålands tekniska funktionärsorganisationers centralförbund enats om ett tjänstekollektivavtal som slår fast hur arbetsvärderingspotterna på totalt 1,5 miljon euro ska fördelas.

Hovrätten sänker straff för barnmisshandel

Åbo hovrätt har mildrat straffet mot en 43-årig kvinna som i tingsrätten dömdes för att ha knuffat sin minderåriga son mot en vägg, luggat honom, knuffat honom mot en grind och slagit honom med ett glas.

Markägare vid Spetalsund vill skydda fornminnen

I dag lämnade Gustaf Widén som äger mark vid Spetalsund i Föglö in en skrivelse till landskapsregeringen där han anhåller om att fornminnen på hans mark ska skyddas.

Lagmotioner om valkrets i EU-valet

Riksdagsledamot Mats Löfström har lämnat in en lagmotion om att göra Åland till egen valkrets i nästa Europaparlamentsval. Lagtinget tänker göra det samma.

Lusse 29:a bland svenskspråkiga gymnasium

Ålands lyceum placerade sig i år på 29:e plats när det gäller hur bra de svenskspråkiga gymnasierna klarade sig i studentskrivningarna.

Personalrotation inom stadens äldreomsorg införs i höst

Äldreomsorgschef Paulina Körkkö förklarar vad rotationsarbete och treskiftesarbete går ut på:
Från den 3 september införs ett så kallat rotationssystem inom äldreomsorgen i Mariehamn. Det innebär att de anställda i en period på tolv veckor arbetar på en avdelning på ett boende för att sedan byta arbetsplats.

Blumenthal får inte Saltviksjobb

Domkapitlet har bestämt sig för att inte besätta den ordinarie kyrkoherdetjänsten i Saltviks församling.

Stipendier för historisk forskning

Olof M. Janssons stiftelse för främjande av åländsk historisk forskning delar i år ut fem stipendier på totalt 7.390 euro.