• En diskussion likt den om Mariehamns hamn hade inte blivit den samma i ett privat bolag, tror Anders Ekström. Arkivfoto: Ulf Weman
Hamnbolagets styrelseordförande Roger Jansson intervjuas av Tomas Tornefjell
Anders Ekström, vd för Ålands näringsliv, om hamnbolagschefens anmärkning (från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 17 maj, 2018 - 11:38, uppdaterad: torsdag, 17 maj, 2018 - 17:22

Korrekt men ovanligt ge vd anmärkning

- En vd kan ha styrelsens förtroende, eller sakna styrelsens förtroende, men det finns också en tredje möjlighet i form av en anmärknig. Så förklarar hamnbolagets styrelseordförande Roger Jansson beslutet att ge Mariehamns hamns vd, Leif Ahlqvist, en skriftlig anmärkning för bristande intern kontroll, direktupphandlingar, undvikande av möjliga jävsmisstankar och viss bristande information till styrelsen.

Ålands näringslivs vd Anders Ekström säger att det är mycket ovanligt att ett privat bolag ger vd en anmärkning. Där brukar man avgå om man saknar styrelsens fulla förtroende. Enligt Anders Ekström skulle den diskussion som har uppstått kring hamnens inköp av tjänster från ett närståendebolag inte blivit den samma i ett privat bolag.

- Att handla från ett närståendebolag skulle bara ses som ett problem om den lösningen lett till att man tvingats betala mer än nödvändigt. Det säger Anders Ekström.

Fler Nyheter

Video: Se hela pridetåget

Idag avslutas Åland pride med sedvanlig parad från västra hamnen till torget. Här kan du se hela tåget och höra en intervju med Regnbågsfyrens...

Trygghet ur ett nordiskt perspektiv

Elisabeth Rusdal och Andrea Hasselblatt intervjuas
Katastrofberedskap kom på tapeten när de nordiska kvinnoförbunden träffades på Åland för sin sommarkonferens.

ÅHS satsar på magnetundersökning

ÅHS satsar på magnetundersökning
-Det är en milstolpe för Ålands hälso- och sjukvård. Det säger styrelseordförande Annette Holmberg-Jansson om den magnetresonanstomograf, MRT, som ÅHS har investerat i till sin röntgenklinik.

Naturliga orsaker bakom Torpfjärdens torrläggning

Det låga vattennivåerna i Torpfjärden i Jomala har inte orsakats av vägarbetena och installationen av den nya vägtrumman som ersatt den gamla. Den...

Dömd för hotfulla meddelanden

En 27-årig man har av tingsrätten dömts till 120 euro i dagsböter för olaga hot.

Trygg vardag tema för kvinnokonferens

Trygg vardag är temat för Nordens Kvinnoförbund, NKF, som i dag och i morgon samlas till konferens på Åland.

Stabilt resultat för Andelsbanken

Andelsbanken för Åland redovisar en rörelsevinst på drygt 2,9 miljoner euro för årets sex första månader. Resultatet är på samma nivå som för motsvarande period i fjol.

Böter för narkotikabrott och rattfylla

Böter och körförbud blev följderna för en 48-årig man som tingsrätten dömde för narkotikabrott, rattfylleri och fordonsskatteförseelse.

Företag stryks ur handelsregistret

12.000 företag och bostadsaktiebolag riskerar att bli strukna ur handelsregistret om de inte meddelar att det fortfarande har verksamhet. Det skriver Patent- och registerstyrelsen i ett pressmeddelande.