Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 17 maj, 2018 - 11:38Uppdaterad: torsdag, 17 maj, 2018 - 17:22
  • En diskussion likt den om Mariehamns hamn hade inte blivit den samma i ett privat bolag, tror Anders Ekström. Arkivfoto: Ulf Weman

Korrekt men ovanligt ge vd anmärkning

- En vd kan ha styrelsens förtroende, eller sakna styrelsens förtroende, men det finns också en tredje möjlighet i form av en anmärknig. Så förklarar hamnbolagets styrelseordförande Roger Jansson beslutet att ge Mariehamns hamns vd, Leif Ahlqvist, en skriftlig anmärkning för bristande intern kontroll, direktupphandlingar, undvikande av möjliga jävsmisstankar och viss bristande information till styrelsen.

Ålands näringslivs vd Anders Ekström säger att det är mycket ovanligt att ett privat bolag ger vd en anmärkning. Där brukar man avgå om man saknar styrelsens fulla förtroende. Enligt Anders Ekström skulle den diskussion som har uppstått kring hamnens inköp av tjänster från ett närståendebolag inte blivit den samma i ett privat bolag.

- Att handla från ett närståendebolag skulle bara ses som ett problem om den lösningen lett till att man tvingats betala mer än nödvändigt. Det säger Anders Ekström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »