Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 september, 2018 - 14:20Uppdaterad: torsdag, 20 september, 2018 - 17:20
  • Malin Gustavsson t. v och hennes kollega Virve Savoila. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
  • Erika Andersson pluggar till sjökapten medan Maria Holmberg går på ellinjen. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

Könsroller inom yrkesutbildningen förändras långsamt

Åland är könssegregerat när det gäller yrkesval och utbildning, vilket också gäller övriga Finland. De flesta som till exempel jobbar inom vård och omsorg är kvinnor.

-Viktiga nycklar för att bryta mönstret och för att få fler människor att bryta könsnormer vid val av utbildning och yrke är öppen dialog och jargong. Då kan folk jobba med det de faktiskt vill och inte med vad som förväntas av dem. Det säger Malin Gustavsson, expert i likabehandlingsfrågor, som i dag föreläste på ett seminarium om yrkesval och kön som arrangerades av bland annat Ålands yrkesgymnasium och utbildningsstyrelsen.

Johanna Björkvall är projektledare och säger att yrkesgymnasiet ännu har mycket kvar att göra.

-Vi är ännu i början av det här tänket, till exempel är det viktigt att tänka på vilka rollmodeller man skapar. Vilka som skickas ut för att informera om de olika utbildningarna kan sända viktiga signaler, säger Johanna Björkvall.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »