Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 oktober, 2018 - 13:52Uppdaterad: tisdag, 9 oktober, 2018 - 11:54
  • Skogsvårdsföreningens ordförande Jan Salmén tycker att konkurrensen märks. Arkivfoton: Malin Lundberg och Ann-Christine Karlsson

Konkurrensen stimulerar skogsbruket

Konkurrensen mellan skogsbolagen på Åland har ännu inte synts så mycket prismässigt, men nu finns det tydligare prislistor på vad uppköparen betalar för. I somras startade skogsbolaget SkogAx sin verksamhet, som ett alternativ till Ålands skogsindustrier. Det sistnämna bolaget bildades i juni 2016 för att samla den åländska skogsindustrin under samma tak. Ålands skogsvårdsförenings ordförande Jan Salmén säger att skogsägarna märkt av konkurrensen.

-Det har blivit en ökad aktivitet bland uppköparna och skogsägarna. Priserna har ändrats lite, med det kanske inte beror bara på konkurrensen på Åland, säger han.

Priserna i både Sverige och Finland har gått upp eftersom skogsindustrin har ett uppsving och nu väntar man på att även Åland ska känna av det. Men även om det inte märkts en så stor skillnad i priser här, har det blivit förbättringar.

-Uppköparna har skärpt sig och jobbar fram bättre prislistor och försöker förklara bättre för skogsägarna vad de betalar för. Det har vi i föreningen efterlyst, säger Jan Salmén.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »