Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 29 november, 2016 - 11:08Uppdaterad: tisdag, 29 november, 2016 - 12:05
  • Orklas chipsfabrik i Haraldsby komposterar avfall vid Ålandskomposten. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.

Kompoststängning drabbar företag

Fiskodlare, Dahlmans slakteri och Orklas chipsfabrik i Haraldsby påverkas om Ålandskompostens verksamhet upphör den 1 december.
- Jag utgår från att landskapsregeringen har ett alternativt förslag om Ålandskomposten stänger, säger Marcus Eriksson, vd för Flisö fisk.

Marcus Eriksson tycker att samarbetet med Ålandskomposten fungerat väl.
- Ska vi gå tillbaka till hur det var på 80-talet och gräva ner avfallet på egen mark? Det tror jag ingen vill. De som är ansvariga för det här är landskapsregeringen och jag hoppas de har en annan lösning, säger han.

Dahlmans behöver mer tid

På Dahlmans säger vd Johannes Dahlman att man behöver ett par till fyra månader på sig för att förbereda sig om Ålandskomposten stänger.
- Vi måste bygga om på plats för att förändra interna processer och investera i gastäta containrar för att kunna köra bort avfallet från Åland. Vi har inte blivit uppmanade att göra detta ännu, så kan vi inte skicka avfallet till Ålandskomposten längre kommer det definitivt att påverka oss, säger Dahlman.

Orkla berörs delvis

Orklas fabrikschef Christer Söderström tycker det är tråkigt att det gått så långt att Ålandskomposten vill upphöra med sin verksamhet.
- Det blir extremt jobbigt för hela Åland att hitta en motsvarande lösning. Våra rötrester som Bengt Karlsson komposterar berörs inte av det här, men vi har mindre fraktioner som hanteras av Ålandskomposten och där måste vi se över hur vi ska hantera det framöver, säger Christer Söderström.

Pressmeddelande i morse

Ålandskompostens vd Bengt Karlsson skickade ett pressmeddelande i morse om att Ålandskompostens verksamhet tillsvidare upphör den 1 december. Han skriver att orsaken är avsaknad av stödåtgärder i form av samordning/samsyn från Ålands landskapsregering och andra berörda aktörer. Ålands radio har varit i kontakt med Bengt Karlsson men han vill inte ge fler kommentarer i dagsläget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »