Publicerad: onsdag, 20 mars, 2019 - 15:46

Kommunsammanslagning stöds av Geta

Geta kommunstyrelse är positiva till en kommunreform. Det framgår av protokollet från sammanträdet i går.

Kommunindelningsutredningarna är som bekant ute på remiss hos kommunerna, som ska inkomma med sina synpunkter till landskapsregeringen.

Geta kommunstyrelse föreslår att fullmäktige ger ett utlåtande om att ”landskapsandelssystemet snarast måste ändras enligt förslaget i kommunindelningsutredningen”, och att ”Geta kommun anser att organiseringen av kommunerna behöver åtgärdas”. Man hänvisar till en samhällsutveckling där kommunernas administrativa uppgifter ökar, samtidigt som intäkterna från landskapsandelar och skatter minskar. Geta kommunstyrelse konstaterar också att man inte har resurser att påbörja förhandlingarna mellan de norråländska kommunerna förrän efter lagtings- och kommunalvalet i höst.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...