Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 21 juni, 2018 - 15:31Uppdaterad: torsdag, 21 juni, 2018 - 15:31
  • Kumlinge kommun menar i sitt svar att det är bättre att bo på kommunens äldreboende Annagården än i oändamålsenliga hus.

Kommunerna har svarat om hur äldreomsorgen ska utvecklas

Landskapsregeringen har frågat samtliga kommuner om hur de tänker utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen och kommande lagstiftning.

Nu har samtliga åländska kommuner svarat och flera av dem bollar tillbaka bollen till landskapet samt att man ställer sig frågande till målsättningarna som är att minst 90 procent av dem som är 75 år eller äldre ska ha möjlighet att bo kvar hemma, 5-6 procent på effektiverat serviceboende och tre procent på institutionsnivå.

Kumlinge kommun menar i sitt svar att det är bättre att bo på kommunens äldreboende Annagården än i oändamålsenliga hus. Det ger mer gemenskap och social samvaro skriver man. De påpekar även att det är en utspridd kommun med äldre som bor på flera öar än på fasta Kumlinge och undrar om landskapet tagit ställning till det.

Geta kommun menar å sin sida att för att vård och omsorg i eget hem ska upplevas som ett fullgott alternativ till effektiverat serviceboende eller institutionsvård måste resurser skjutas till. Ålands Radio har tidigare rapporterat om Hammarlands kommun som ställer sig kritiska till landskapets tankar om äldreomsorgens utevckling och bjöd in social- och hälsovårdsminister Wille Valve till ett besök hos kommunen.

Wille Valve meddelar att han under nästa vecka ska läsa kommunernas remissvar och sedan förbereda en överläggning med landskapsregeringen till augusti.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »