Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 oktober, 2020 - 06:44Uppdaterad: onsdag, 28 oktober, 2020 - 08:36
  • Mattias Jansryd, kommundirektör i Lumparland. Arkivbild.
  • Julia Lindfors, kommundirektör i Lemland. Arkivbild.

Kommundirektör: "Pengarna är slut 2021"

Det ekonomiska läget i flera åländska kommuner börjar bli akut. Coronakrisen, nya lagpaket som ökar kommunernas ansvar och utgifter och minskande landskapsandelar är de största anledningarna till det.

I Lumparland är pengarna slut i slutet av 2021 om inget görs enligt Mattias Jansryd, kommundirektör.

–Som det ser ut nu har vi ett minusresultat på 400.000 och ett negativt årsbidrag på 200.000, det beror till stor del på att KST, kommunernas socialtjänst, ska finansieras, säger Mattias Jansryd.

Julia Lindfors, Lemlands kommundirektör, beskriver det ekonomiska läget i Lemland som allvarligt.

–Det är på den nivån att vi behöver titta över servicenivåerna för att se om vi kan producera den lagstadgade servicen på ett billigare sätt och se om det finns frivillig verksamhet vi helt kan skära bort, säger hon.
Julia Lindfors nämner KST, skatteprognoserna till följd av corona och landskapsandelarna som de stora påverkande faktorerna för Lemlands del.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »