Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 augusti, 2022 - 15:43
  • Samppa Ruohtula. Arkivfoto: Fredrik Rosenqvist.

Klart med Fifax permitteringar

Fifax permitterar 26 personer under hösten. Det är resultatet av de omställningsförhandlingar som företaget inledde i juli som en följd av att den landbaserade fiskodlingen drabbades av IHN-smitta.

Samppa Ruohtula, vd på Fifax, säger att permitteringarna gäller upp till högst 90 dagar.

- Det är lite olika startdatum för permitteringarna beroende på vilka arbetsuppgifter de berörda personerna har, säger han.
Det är ännu oklart när företaget kan komma igång med fiskodlingen igen, eftersom Fifax väntar på beslut från Livsmedelsverket om hur saneringen av anläggningen ska genomföras.

- När vi har beslutet kan vi säga något om när vi kan odla fisk igen, säger Samppa Ruohtula. Saneringen genomförs efter att all fisk slaktats eller avlivats och förts bort, ett projekt som styrs av Livsmedelsverket. Fisken ska vara borta från anläggningen den 15 augusti. Livsmedelsverket, som också sköter utredningen av IHN-smittans ursprung, kan ännu inte bekräfta källan till smittan.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »