• Jyrki Kiianlinna stängs av från Ålands förvaltningsdomstol i ett år. Arkivfoto: Bengt Hannus.
Publicerad: måndag, 11 februari, 2019 - 15:29

Kiianlinna avstängd efter misskött ärende

Juristen Jyrki Kiianlinna får inte vara rättegångsombud eller biträde vid Ålands förvaltningsdomstol det kommande halvåret.

Orsaken är att förvaltningdomstolen tycker att han misskött ett tidigare ärende.

Det gällde ett barnskyddsärende där Kiianlinna skulle företräda en vårdnadshavare och två minderåriga barn. Mycket i hanteringen av ärendet har varit oklart. Bland annat har domstolen inte fått in någon fullmakt från vårdnadshavaren och barnen. Kiianlinna har istället lämnat in en fullmakt endast undertecknad av sig själv. I muntliga förhandligar framkommer att han inte heller talat med de båda barnen och inte beaktat risken att det skulle kunna finnas en konflikt mellan vårdnadshavaren och barnen.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...