• Skiss på KHS. Arkitekt Micko Koskinen
Tomas Blomberg och Harry Jansson intervjuas av Axel Eriksson
Tomas Blomberg och Harry Jansson intervjuas av Axel Eriksson (lång version från Åland idag)
Publicerad: onsdag, 5 december, 2018 - 14:36, uppdaterad: onsdag, 5 december, 2018 - 17:23

KHS utbyggnad återremitterades igen

Beslutet om KHS utbyggnad återremitteras igen. Enligt Tomas Blomberg, kommunstyrelseordförande i Hammarland fanns det flera orsaker till beslutet som togs igår under södra Ålands högstadiedistrikts fullmäktigemöte.

–Kompletteringar gällande budget och tillbyggnad kom så sent som i fredags. Vi hade för lite tid att sätta oss in i budgeten, säger Tomas Blomberg.

Utöver det vill man hinna tillsätta en ny styrelseordförande innan man går vidare med frågan då den tidigare ordföranden Danne Sundman avlidit.

Kompletteringarna i budgeten tillkom efter ett blixtinkallat förbundsstyrelsemöte efter synpunkter på beredningen från Jomalas kommunstyrelse.

–Det konstaterades att det fanns direkta felaktigheter i budgetförslaget och en del uppgifter som stred mot varandra, vår representant bedömde att det är bra att det återremitterades trots det extra förbundsstyrelsemötet så att kommunerna hinner sätta sig in i ändringarna, säger Harry Jansson, kommunstyrelseordförande i Jomala.

Fler Nyheter

Ekonomiska överenskommelsen godkänd i riksdagen

Ålands riksdagsledamot Mats Löfström om beslutet:
Idag klubbades den ekonomiska uppgörelsen mellan Åland och Helsingfors i riksdagen som ett av de sista ärendena under dagen.

Åländsk transport förberedd på minskade utsläpp

EU-parlamentariker Nils Torvalds, Hans-Erik Eker från Transmar och Åland Posts Jonas Back
EU-parlamentet enades med representanter för de olika EU-länderna igår om ett gemensamt mål för att minska koldioxidutsläppen från tung transport.

Vinden ställer till det i skärgårdstrafiken

Ålandstrafiken meddelar att dagens hårda vind ställer till det en del för m/s Gudingen och m/s Odin idag.

Lärarna respekteras på Åland

Lärarna Mikael Virta och Gustav Rask
Situationen för de åländska lärarna är bra, säger lärarna Mikael Virta och Gustav Rask som arbetar i Kyrkby högstadieskola. Debatten om situationen i skolan har gått het den senaste tiden men det är inte synd om lärarna, säger Mikael Virta.

Lemland vill ha större daghem

Camilla Pada, barnomsorgsledare i Lemland
Planeringen för att bygga nya daghem i Lemland är långt kommen och förhoppningen är att det första spadtaget för det planerade nybygget i Söderby kan tas inom det här året.

Uppdaterat: Strömmen tillbaka i Lemland

Branden är släckt i den dumper som fattade eld i Lemland. Räddningsledningen har gett lov att driftsätta högspänningsledningen igen.

Ålandsminister Berner lämnar politiken

Ålands lantråd Katrin Sjögren om att Anne Berner lämnar politiken (från Åland idag)
Ålandsminister Anne Berner föreslås som styrelsemedlem för banken SEB. Det rapporterar Dagens Industri, som hänvisar till kallelsen inför SEB:s...

Strömavbrott under förmiddagen

Det blåser kraftigt och under onsdagsförmiddagen drabbades flera platser på Åland av strömavbrott.

Köp av släckningsutrustning får landskapsstöd

Två satsningar på brandsäkerhet får nu landskapsstöd. Föglö kommun kommer att få landskapsstöd för anskaffning av en lätt släckningsbil, enligt...