• Ovanligt många fall av kattsalmonella har upptäckts på Åland. Foto: Nina Smeds.
Veterinär Rosalie Palmer intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Hela intervjun med Rosalie Palmer:
Jörgen Eriksson, pensionerad naturvårdsintendent berättar om det är nödvändigt nu att sluta mata fåglarna:
Mita Johansson från föreningen Katthjälpen säger att utbrottet av salmonella är ett argument för ett kattehm
Publicerad: onsdag, 14 februari, 2018 - 12:06, uppdaterad: onsdag, 14 februari, 2018 - 17:43

Kattsalmonella härjar på Åland

Det är ovanligt många fall av kattsalmonella på Åland just nu.

-Vi har 14 bekräftade fall och väntar svar i sju fall, så det är något av ett nytt fenomen för oss, berättar veterinär Rosalie Palmer.

Fåglar är trolig smittkälla för katterna och det är framför allt allvarligt eftersom salmonellan kan smitta även människor.

-Det är otroligt viktigt att ha god handhygien då man tömmer kattlådan eftersom det smittar via kattens avföring. Har man minsta misstanke att katten är sjuk är det viktigt att hålla katten från den egna maten, säger Rosalie Palmer.

En möjlig orsak till att så många katter smittats är den varma vintern och att allt fler matar fåglar.

-Det verkar vara kring fågelborden smittan finns och katterna får ju lätt tag på de sjuka fåglarna kring fågelbordet.

Jörgen Eriksson, pensionerad naturvårdsintendent säger att det är viktigt att hålla hygienen vid fågelmatningen.

Vid föreningen Katthjälpen som hjälper förvildade har man hittills inte stött på en katt drabbad av salmonella, men Mita Johansson från katthjälpen säger att epidemin är ytterligare ett argument för ett katthem. 

- Den stora mängden förvildade katter får ju ingen vård och de blir smittspridare. Ett katthem skulle ge en möjlighet till karantän.

Fler Nyheter

Ny lastramp byggs i Torsholma

En ny lastramp ska byggas vid Torsholma, Lilla Hummelholm så att två fartyg fristående från varandra kan lossa och lasta.

Thörnroos reserverar sig i avbytarfråga

Centerns Veronica Thörnroos reserverar sig mot finans- och näringsutskottets betänkande gällande landskapsregeringens förslag till ny avbytarlagstiftning.

Varvstiden för Baltic Princess förlängs

Tallink-Siljas fartyg Baltic Princess blir på varv längre än planerat.

Avslag för motion om åländska gymnasieprov

Det är olyckligt att det förekommer språkfel i studentskrivningar! Det anser lag- och kulturutskottet som uppmanar landskapsregeringen att följa den språkliga utvecklingen. Utskottet föreslår ändå att lagtinget ska förkasta en motion av Axel Jonsson, Ålands framtid, som vill att man utarbetar en åländsk gymnasieexamination som har förutsättningar att fungera felfritt på svenska.

126.600 euro för Kökarbutiken

Aktieemissionen för Nya Kökarbutiken fortsätter gå som tåget. Nu har 126.600 euro kommit in, vilket vida överstiger minimimålet som låg på 50.000 euro.

Waldorfskolan förlorar ekonomiskt stöd

Waldorfskolans kanslist Petra Karlsson intervjuas av Marika Kvarnström
Lagen är tydlig, det är kommunen eller huvudmannen som finansierar grundskolan! Det säger utbildningsminister Tony Asumaa med anledning av att Waldorfskolan är missnöjd över att de i och med ändrade landskapsandelar får mindre stöd än tidigare.

Finlandskabeln borde ha fungerat

Jan Kahlroth intervjuas av Frippe Granlund
De automatiska system, alltså detekteringen, som ska känna av att det blivit ett strömavbrott fungerade inte och därför fungerade inte heller finlandskabeln vid strömavbrottet i morse. Det säger Kraftnät Ålands vd Jan Kahlroth.

Nu är strömmen tillbaka

Mjölkbonden Ole Blomqvist i Gesterby, Sund var utan ström i drygt en timme. Telefonintervju av Kjell Brändström.
Hela Åland utom delar av skärgården blev strömlöst strax efter klockan åtta i morse. En dryg timme senare var strömmen tillbaka.

Eckerö vill utvecklas i egen regi

Kommunstyrelsen i Eckerö kommer att verka för att behålla och utveckla kommunens verksamheter i egen regi! Det beslutet fattades på kommunstyrelsens möte förra veckan då resultatet av den rådgivande folkomröstningen diskuterades.