Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 februari, 2018 - 12:06Uppdaterad: onsdag, 14 februari, 2018 - 17:43
  • Ovanligt många fall av kattsalmonella har upptäckts på Åland. Foto: Nina Smeds.

Kattsalmonella härjar på Åland

Det är ovanligt många fall av kattsalmonella på Åland just nu.

-Vi har 14 bekräftade fall och väntar svar i sju fall, så det är något av ett nytt fenomen för oss, berättar veterinär Rosalie Palmer.

Fåglar är trolig smittkälla för katterna och det är framför allt allvarligt eftersom salmonellan kan smitta även människor.

-Det är otroligt viktigt att ha god handhygien då man tömmer kattlådan eftersom det smittar via kattens avföring. Har man minsta misstanke att katten är sjuk är det viktigt att hålla katten från den egna maten, säger Rosalie Palmer.

En möjlig orsak till att så många katter smittats är den varma vintern och att allt fler matar fåglar.

-Det verkar vara kring fågelborden smittan finns och katterna får ju lätt tag på de sjuka fåglarna kring fågelbordet.

Jörgen Eriksson, pensionerad naturvårdsintendent säger att det är viktigt att hålla hygienen vid fågelmatningen.

Vid föreningen Katthjälpen som hjälper förvildade har man hittills inte stött på en katt drabbad av salmonella, men Mita Johansson från katthjälpen säger att epidemin är ytterligare ett argument för ett katthem. 

- Den stora mängden förvildade katter får ju ingen vård och de blir smittspridare. Ett katthem skulle ge en möjlighet till karantän.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »