Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 april, 2021 - 06:25Uppdaterad: fredag, 23 april, 2021 - 09:27
  • Katten på bilden är inte en av de katter som texten handlar om. Arkivbild.

Katter ska kastreras

En kattägare måste kastrera alla sina katter som eventuellt inte avlivas eller omplaceras, det har Ålands miljö-och hälsoskyddsmyndiget, ÅMHM, beslutat.

ÅMHM gjorde en inspektion den sista mars på en gård där det fanns ett tiotal katter som förökar sig okontrollerat. Vid kontrollen konstaterades att högdräktiga och nyfödda katter delvis inte får någon tillsyn eftersom de är så skygga. Katterna kommer normalt fram när det är matdags, men ägaren kan inte ta i dem och till exempel ta in dem i huset för observation. Okastrerade hankatter lever ihop vilket innebär att det blir stridigheter om rangordningen och då riskerar katterna sårskador. ÅMHM skriver i sitt beslut att enda möjligheten att följa lagstiftningen är att katterna kastreras eftersom det inte är möjligt under rådande förhållanden att hålla isär katter som är benägna att skada varandra. Dessutom finns risker att för unga, för gamla och sjuka katter blir betäckta samt att inavel förekommer.

Vidare konstaterades att katterna utfodrades med torrfoder direkt på golvet i ett lider och att färsk fisk serverades på ett pappersunderlägg. Utöver kastreringen måste djurägaren ordna att kattmaten serveras i rena, ändamålsenliga kärl.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »