Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 5 juni, 2020 - 06:23Uppdaterad: fredag, 5 juni, 2020 - 11:47
  • Pengar kan placeras i olika fonder. Arkivbild.

Kaos bland räntefonder blev ögonöppnare

När turbulensen på världens börser var som störst i mitten av mars stängdes flera räntefonder för uttag samtidigt som fondandelarna föll kraftigt i värde.

Under flera år har den här typen av fonder setts som mycket trygg placering, nästan som ett alternativ till kontosparande. Ålandsbankens chefsstrateg Niklas Wellfelt säger att det som hände blev en ögonöppnare för många.

– Det är väldigt allvarligt när man hamnar i en sådan situation där investerarna inte bestämmer över sin riskexponering. Det är ju som allra viktigast när det blåser orkan att känna att man har kontroll över sitt sparande. Jag tror det blev ett litet uppvaknande bland investerare att bara för att något är ett räntepapper innebär det inte att det är låg risk.

Den starka uppgång som ägt rum på världens börser sedan den värsta oron avtog, ser inte Niklas Wellfelt som speciellt konstig, utan han tror att ekonomin hämtar sig snabbt när pandemin är över och restriktionerna lättar.

– Efter den här naturkatastrofen, om vi nu kallar den det, borde det finnas förutsättningar att kliva tillbaka till där vi var i början på året. Dessutom har vi de här enorma stimulanserna som allt tydligare jackar in i ekonomin.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »