• Rättegång pågår mot Nya Ålands tidigare chefredaktör och en tidigare journalist på tidningen. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Marika Kvarnström följde rättegången där två journalister stod åtalade
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 11:51, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 14:39

Journalister åtalas för ärekränking

Nya Ålands förre chefredaktör Jonas Bladh åtalades i tingsrätten idag för spridande av information om privatlivet och ärekränkning.

För samma brott åtalades en journalist som tidigare var anställd på tidningen. Det handlar om en artikel som publicerades i mars 2016. I artikeln kallades en man sol-och- vårare, ett uttryck för en person som systematiskt låter sig och sina offer ingå i kärleksrelationer, med baktanken att ta pengar eller andra saker av värde av dessa. På Nya Åland hemsida fanns det en länk i artikeln som ledde till en finländsk tidningssajt som publicerade mannens namn i ingressen. Åklagare Ina Johansson anser att Nya Ålands publicering innebar att man spred information som kränker privatlivet, kan leda till missaktning mot personen och att sol-och-vårare är ett nedvärderande begrepp. Hon menar att det inte finns något allmänintresse att länka till en artikel som publicerar mannens namn. Mannen är misstänkt för flera brott och det pågår en förundersökning. Detta var en i raden av artiklar som Nya Åland skrivit om mannen. Mannen yrkar totalt på 62.500 euro för psykiskt lidande efter publiceringen. De åtalade bestrider att de gjort något brottsligt.

Ina Johansson yrkar på 20 dagsböter vardera för de två som står åtalade för brott.

Dom väntas om två veckor.

Fler Nyheter

LR avvisar besvär över flygtrafik

Avvisa besvären över beslutet om flygtrafiken på rutten Mariehamn-Arlanda. Det skriver landskapsregeringen i sitt bemötande över bolaget AirAX besvär till Högsta förvaltningsdomstolen över beslutet i maj att låta Danish Air Transport ta över flygtrafikavtalet när Nextjet gått i konkurs.

Vårdfack utanför övertidsförbud

När övertidsförbudet bland olika nationella fack utlyses mellan den 26 och 28 september står merparten av de åländska fackanslutna utanför.

Finström behöver bygga ut äldreomsorgen

Jana Andersson, föreståndare vid äldreboendet Rosengård intervjuas av Tomas Tornefjell.
Ett seniorboende med lägenheter för personer mellan 55 och 75 år, en utbyggnad av kommunens effektiviserade serviceboende och ett demensboende för 8-10 personer. Det är några av de önskemål som finns med i den rapport som en arbetsgrupp tagit fram om äldreomsorgen i Finström på begäran av kommunstyrelsen.

Körde bil trots 2,7 promille i blodet

En 41-årig kvinna har av tingsrätten dömts till villkorligt fängelse i 4 månader för grovt rattfylleri.

"Psykiaterbrist hot mot rättssäkerheten"

Resedas ordförande, Henrik Lagerberg, intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det blir ingen kontinuitet då man träffar olika läkare och rättssäkerheten vid till exempel beslut om tvångsåtgärder kan bli lidande. Det menar intresseföreningen för psykisk hälsa Reseda med anledning av läget inom psykiatri inom ÅHS.

Besvär om kommunutredare

Hammarland besvärar sig över landskapsregeringens beslut att tillsätta kommunindelningsutredare. Kommunsstyrelsen har beslutat lämna in en förvaltningsklagan till Högsta förvaltningsdomstolen.

Lärorikt vattenprojekt på Gotland

Britt Lundberg, styrelseordförande Ålands vatten
Vår prioritet är forfarande att få en dricksvattentäkt till, men Gotlands projekt med avsaltning av havsvatten är intressant. Det säger Britt Lundberg, styrelseordförande i Ålands Vatten, som gjort ett studiebesök hos sina kolleger på den svenska ön.

Granulat ska förvaras bättre i Jomala

Jomala kommun jobbar som bäst med att hitta en bättre förvaringsplats för granulat som man köper in till konstgräsplanen vid Vikingahallen.

Nöjda med Skördefesten

Intervju med Liz Mattsson från Gomorron
Än så länge är det för tidigt att säga hur många som besökte Skördefesten, men verksamhetsledare Liz Mattsson säger att de gårdar som hade flest besök räknade in mellan 8.000-12.000 personer.