• Rättegång pågår mot Nya Ålands tidigare chefredaktör och en tidigare journalist på tidningen. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Marika Kvarnström följde rättegången där två journalister stod åtalade
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 11:51, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 14:39

Journalister åtalas för ärekränking

Nya Ålands förre chefredaktör Jonas Bladh åtalades i tingsrätten idag för spridande av information om privatlivet och ärekränkning.

För samma brott åtalades en journalist som tidigare var anställd på tidningen. Det handlar om en artikel som publicerades i mars 2016. I artikeln kallades en man sol-och- vårare, ett uttryck för en person som systematiskt låter sig och sina offer ingå i kärleksrelationer, med baktanken att ta pengar eller andra saker av värde av dessa. På Nya Åland hemsida fanns det en länk i artikeln som ledde till en finländsk tidningssajt som publicerade mannens namn i ingressen. Åklagare Ina Johansson anser att Nya Ålands publicering innebar att man spred information som kränker privatlivet, kan leda till missaktning mot personen och att sol-och-vårare är ett nedvärderande begrepp. Hon menar att det inte finns något allmänintresse att länka till en artikel som publicerar mannens namn. Mannen är misstänkt för flera brott och det pågår en förundersökning. Detta var en i raden av artiklar som Nya Åland skrivit om mannen. Mannen yrkar totalt på 62.500 euro för psykiskt lidande efter publiceringen. De åtalade bestrider att de gjort något brottsligt.

Ina Johansson yrkar på 20 dagsböter vardera för de två som står åtalade för brott.

Dom väntas om två veckor.

Fler Nyheter

Straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och trafikolycka

Under dagen har polisen bland annat jobbat med fall av straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och en trafikolycka.

Villkortligt fängelse för våld och ärekränkning

En person har dömts till fem månaders villkorligt fängelse för ärekränkning, våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Bilkrock i Söderbybacken

Två bilar krockade i Söderbybacken vid 16-tiden idag.

Kommunerna har svarat om hur äldreomsorgen ska utvecklas

Wille Valve intervjuas av Marika Kvarnström.
Landskapsregeringen har frågat samtliga kommuner om hur de tänker utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen och kommande lagstiftning.

Lappo skolbyggnad säljs

John Wrede intervjuas av Lukas Jacobson.
Lappo skolbyggnad säljs efter fem års väntan.

Brändö planerar bygga bostäder

Brändö kommun planerar att bygga nya hyresbostäder.

Körde stulen bil i diket

En 33-årig man har av tingsrätten dömts till böter för olovlig körning, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel och äventyrande av trafiksäkerheten.

Stadsfullmäktige bordlade förtroendeomröstning

Barbro Sundback saknade motiveringar i förslag i stadsfullmäktige.
Ålands framtids önskan att byta ut sin ledamot Birgitta Johansson i stadsstyrelsen fick ingen lösning när stadsfullmäktige behandlade ärendet i går.

Färre skärgårdsplatser på färjor

Antalet skärgårdsplatser på tre av färjorna minskas under sommarens högsäsong. Anledningen är att färjor som enligt bokningssystemet varit fullbokade i verkligheten haft ledig kapacitet på bildäck.