• Rättegång pågår mot Nya Ålands tidigare chefredaktör och en tidigare journalist på tidningen. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Marika Kvarnström följde rättegången där två journalister stod åtalade
Publicerad: tisdag, 13 mars, 2018 - 11:51, uppdaterad: tisdag, 13 mars, 2018 - 14:39

Journalister åtalas för ärekränking

Nya Ålands förre chefredaktör Jonas Bladh åtalades i tingsrätten idag för spridande av information om privatlivet och ärekränkning.

För samma brott åtalades en journalist som tidigare var anställd på tidningen. Det handlar om en artikel som publicerades i mars 2016. I artikeln kallades en man sol-och- vårare, ett uttryck för en person som systematiskt låter sig och sina offer ingå i kärleksrelationer, med baktanken att ta pengar eller andra saker av värde av dessa. På Nya Åland hemsida fanns det en länk i artikeln som ledde till en finländsk tidningssajt som publicerade mannens namn i ingressen. Åklagare Ina Johansson anser att Nya Ålands publicering innebar att man spred information som kränker privatlivet, kan leda till missaktning mot personen och att sol-och-vårare är ett nedvärderande begrepp. Hon menar att det inte finns något allmänintresse att länka till en artikel som publicerar mannens namn. Mannen är misstänkt för flera brott och det pågår en förundersökning. Detta var en i raden av artiklar som Nya Åland skrivit om mannen. Mannen yrkar totalt på 62.500 euro för psykiskt lidande efter publiceringen. De åtalade bestrider att de gjort något brottsligt.

Ina Johansson yrkar på 20 dagsböter vardera för de två som står åtalade för brott.

Dom väntas om två veckor.

Fler Nyheter

Läget lugnt för Haraldsbyfabrikens framtid

Fabrikschef Christer Söderström intervjuas av Martina Eriksson
-Vi behöver inte längre gå runt och fundera på om vi ska läggas ner, idag anses vi som en duktig del av Orkla. Det säger Christer Söderström som är fabrikschef för chipsfabriken i Haraldsby.

Tillägg för omsorg i Lumparland

Kommunfullmäktige i Lumparland har nu godkänt ett tilläggsanslag på drygt 53.000 euro som socialnämnden hade äskat om.

Svar om övergödda träsket Träsk

Utbyggnaden av avloppsledningsnätet i Sund är ett sätt att förbättra situationen i det övergödda träsket Träsk. Det framgår av kommunstyrelsens svar på en skrivelse där kommunen uppmanas engagera sig i ärendet.

”Det brinner i knutarna"

Lantrådet Katrin Sjögren intervjuas av Nina Smeds
Fortfarande finns ingen färdig proposition, det vill säga ett förslag, till nytt ekonomiskt system för Åland. -Men det brinner i knutarna, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Tufft för stadens köpmän

Michele Ferrari och Jonathan Käld
Det blev en en lång diskussion på FB-gruppen Åland ekonomi efter lantrådet Katrin Sjögrens inlägg om situationen för stadens köpmän.

Oredan inom ÅBF är inte uppredd

Mikael Erickson, verksamhetsledare ÅBF.
Ålands kulturdelegation underkände i veckan den skuldredovisning som Ålands bildningsförbund tillhandahållit.

Inget behov att göra Annagården till institution

Föglö har i dag inget behov av fler institutionsplatser och att helt göra om det effektiviserade serviceboendet Annagården till ett institutionsboende är inte aktuellt.

Stan förbereder sig för värmeböljor

Beredskapen inför varma somrar var en av sakerna som diskuterades när social- och infrastrukturnämnden i Mariehamn höll ett gemensamt möte i tisdags.

Ska Ytternäs skola byggas ut?

Bildningsdirektör Kjell Nilsson om de nya behoven (från Åland idag)
Kjell Nilsson, bildningsdirektör i Mariehamn, föreslår inför nämnden att det ska påbörjas en förstudie av utbyggnadsmöjligheter av Ytternäs skola.