• Harry Jansson, centern. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.
Publicerad: fredag, 12 januari, 2018 - 16:22, uppdaterad: fredag, 12 januari, 2018 - 17:33

Jansson JK-anmäler skatteförvaltningen

Lagtingsledamot Harry Jansson, centern, tänker anmäla skatteförvaltningens ledning till justitiekanslern.

Det berättar Jansson i ett pressmeddelande efter att han i dag fått ett svar från skatteförvaltningens generaldirektör Arto Pirinen på den skrivelse han skickade förra veckan. I den bad Jansson skatteförvaltningen att inte ändra principerna för värdering av åländska fastigheter i år, bland annat med motiveringen att varken de åländska självstyrelsemyndigheterna eller kommunerna informerats i tid om ändringen som gör att tidigare impedimentklassad mark ska beskattas som tomtmark om ägaren inte har jord- eller skogsbruksfastighet.
Pirinen skriver i sitt svar till Jansson att skatteförvaltningen måste tillämpa de gällande värderingsgrunderna även på Åland och att man enligt den nuvarande lagen inte kan avtala om annat lokalt.
Jansson skriver i sitt pressmeddelande att en statlig myndighet inte får agera på ett sätt som skadar enskilda, och därför kommer han JK-anmäla.

Fler Nyheter

Straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och trafikolycka

Under dagen har polisen bland annat jobbat med fall av straffbart bruk av narkotika, obetald fordonsskatt och en trafikolycka.

Villkortligt fängelse för våld och ärekränkning

En person har dömts till fem månaders villkorligt fängelse för ärekränkning, våldsamt motstånd mot tjänsteman och två fall av motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

Bilkrock i Söderbybacken

Två bilar krockade i Söderbybacken vid 16-tiden idag.

Kommunerna har svarat om hur äldreomsorgen ska utvecklas

Wille Valve intervjuas av Marika Kvarnström.
Landskapsregeringen har frågat samtliga kommuner om hur de tänker utveckla sin äldreomsorg så att den motsvarar servicemålen och kommande lagstiftning.

Lappo skolbyggnad säljs

John Wrede intervjuas av Lukas Jacobson.
Lappo skolbyggnad säljs efter fem års väntan.

Brändö planerar bygga bostäder

Brändö kommun planerar att bygga nya hyresbostäder.

Körde stulen bil i diket

En 33-årig man har av tingsrätten dömts till böter för olovlig körning, bruksstöld av motordrivet fortskaffningsmedel och äventyrande av trafiksäkerheten.

Stadsfullmäktige bordlade förtroendeomröstning

Barbro Sundback saknade motiveringar i förslag i stadsfullmäktige.
Ålands framtids önskan att byta ut sin ledamot Birgitta Johansson i stadsstyrelsen fick ingen lösning när stadsfullmäktige behandlade ärendet i går.

Färre skärgårdsplatser på färjor

Antalet skärgårdsplatser på tre av färjorna minskas under sommarens högsäsong. Anledningen är att färjor som enligt bokningssystemet varit fullbokade i verkligheten haft ledig kapacitet på bildäck.