Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 16 februari, 2019 - 09:54
  • Sjöbevakningen avråder från att ge sig ut på isen med fordon. Arkivfoto.

Isarna är svaga

På Åland är isens kvalitet svag och varierande. Det skriver Västra Finlands sjöbevakningsstation på sin facebooksida.

Sjöbevakningen gjorde mätningar av isens tjocklek i torsdags och i Färjsundet och Bartsgårda var isen då 20 centimeter tjock, i Kastelholm var den 22 centimeter och vid Ivarskär och i Kvarnboviken 23 centimeter tjock.
- Även om isens tjocklek överskred 20 centimeter i alla mätningsställen har isen flera skikt, skriver sjöbevakningen som tillägger att största delen av isen består av fruset snöslask eller snö och att det finns väldigt lite egentlig kärnis.

Enligt sjöbevakningen kan man inte göra en tillförlitlig beräkning av isens bärighet men det lönar sig inte att pröva lyckan genom att bege sig ut på isen med fordon. Den som rör sig på isen gör det enligt sjöbevakningen på egen risk och man bör åtminstone ha isdubbar runt halsen och mobiltelefonen i en vattentät påse. En vän med en kastlina och en räddningsdräkt eller annat flytplagg rekommenderas också.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »