Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 juli, 2021 - 05:45Uppdaterad: onsdag, 28 juli, 2021 - 13:07
  • Tillstånd från exempelvis ÅMHM kan behövas för att ett företags verksamhet ska vara laglig. Arkivfoto.

Inte lagligt trots näringsrätt

Ett svenskt skrotföretag blev tidigare i somras beviljat tillfällig näringsrätt på Åland, men verksamheten är trots det inte laglig eftersom den inte ansökt om tillstånd från Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM).

- Ett bolags näringsrättsansökan är inte beroende av den typen av tillstånd, men däremot kan verksamheten vara det, säger Max Andersson som är rättssakkunnig vid regeringskansliet.

Näringsrätten, som beviljas av landskapsregeringen, är en helt skild process från tillstånden som utfärdas av andra myndigheter, till exempel ÅMHM, för att verka inom olika branscher. Både näringsrätten och tillstånden behövs för att verksamheten ska vara laglig. Ett visst ansvar ligger även hos kunderna.

- Som kund och som avfallsinnehavare måste du se till att det avfall du lämnar hamnar hos någon som är godkänd. Det har vi register för, så är man osäker som privatperson kan man alltid kontakta oss, säger Helena Boman sektionschef för miljöenheten på ÅMHM.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »