Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 28 januari, 2020 - 22:00Uppdaterad: onsdag, 29 januari, 2020 - 05:45
  • Bengt Karlsson som driver Ålandskomposten i Gunnarsby i Sund. Foto: Owe Sjöblom.

"Inte jäv vid beslut om pengar till biogasanläggning"

Landskapsregeringen anser inte att det var frågan om jäv då landskapet beviljade Svinryggens deponi och inte Ålandskomposten investeringsstöd för uppförande av en biogasanläggning.

Landskapet har nu har kommit med ett yttrande till Högsta förvaltningsdomstolen över Ålandskompostens besvär över landskapets beslut. Ålandskomposten menade att dåvarande näringsminister Camilla Gunell som tog beslutet om att bevilja stödet var jävig. Hon var vid den tidpunkten också ordförande i stadsfullmäktige i Mariehamns stad. Mariehamns stad äger nästan 48 procent av aktierna i Svinryggen. Landskapsregeringens uppfattning är att något jäv inte förelåg. De skriver i yttrandet att det inte är ovanligt att politiker är aktiva i flera organ på mindre orter och det innebär inte i sig ett automatiskt jäv. Landskapsregeringen kan inte se någon specifik omständighet som var ägnad att rubba förtroendet för Camilla Gunell i det här ärendet, till exempel egen ekonomisk vinning. Beslutet om stödet kom i oktober och det maximala stödet var en miljon euro men stödets storlek påverkas av anläggningens kostnad som beräknas bli 4,1 miljoner euro och då blir stödet 800.000 euro.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »