Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 9 januari, 2019 - 15:34Uppdaterad: onsdag, 9 januari, 2019 - 16:30
  • Såg det ut så här så var det kanske svårt att ta sig till jobbet. Foto: Privat

Inget löneavdrag pga stormen

De stora åländska arbetsgivare som Ålands Radio har talat med kommer att avlöna förra onsdagen som en vanlig arbetsdag trots att många anställda inte kunde ta sig till sitt arbete.

Ålands Radio har ringt till Viking Line, Optinova, Ålandsbanken, Alandia försäkring, Ålands Ömsesidiga, Orklas chipsfabrik i Haraldsby och Paf.

Samtliga svarar att de anställda som under stormdagen i onsdags hade inplanerad arbetsdag men inte kunde ta sig på jobb ändå kommer att få betald arbetsdag.

Det samma gäller för landskapsanställda berättar Tiina Robertsson, avtalschef på Ålands Landskapsregering. Robertsson förklarar att ett beslut har tagits att inplanerade arbetsskift som uteblivit på grund av stormen ändå kommer att räknas som arbetad tid. Detta beslut är ett undantag från gällande regelverk, förklarar Tiina Robertsson, eftersom det varken i tjänstekollektivavtalet eller arbetstidslagen finns något som heter force majeure. Med andra ord innebär det att naturfenomen som drabbar anställda annars, t ex färjor som inte kan angöra Åland, alltid är på egen tid.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »