Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 augusti, 2019 - 16:48Uppdaterad: onsdag, 21 augusti, 2019 - 17:53
  • Linus Åkerholm och Katja Söderbäck från Fältarna, Eleonore Hedman och Irene Häger från Folkhälsan ANDTS.

Inga större skillnader i användningen av rusmedel på Åland

Under ett par år har studier från riket visat att alkohol- och tobaksbruket bland ungdomar i åldrarna 12-18 har minskat.

Ny studie visar på att den trenden nu har avstannat, och samtidigt finns det indikationer på att snusandet blivit allt vanligare. Det har varit svårt att utvärdera situationen på Åland eftersom det saknas statistik separat från rikets, men varken Folkhälsan eller Fältarna säger att man märkt av några större skillnader.

- Vi har inte sett något som skulle tyda på att vare sig alkohol- eller tobaksbruket skulle ha ökat märkbart, säger Eleonore Hedman, projektledare för Folkhälsans projekt ANDTS, som vill samordna förebyggande arbete i frågor om alkohol, narkotika, doping, tobak och spel.

Såväl Fältarna som Folkhälsan upplever att åländska ungdomar i regel är medvetna om och villiga att diskutera riskerna med alkohol och tobak.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »