• Arkivfoto från inbrott på Röda kors-gården i våras: Martina Fasen.
Emmaus Robert Jansson och Ax-safes Anders Hagman:
Ett längre inslag med Robert Jansson och Anders Hagman (från Åland idag):
Publicerad: fredag, 14 juni, 2019 - 17:39, uppdaterad: fredag, 14 juni, 2019 - 17:45

Inbrottsvågen medför fler säkerhetsåtgärder

Inbrottsvågen på Åland den senaste tiden är ett faktum. Hur man ska hantera situationen finns det flera olika förslag på. Emmaus är ett av de företag som råkat ut för inbrott.

- Man måste se till att förvara värdesaker på ett bra ställe och att man inte lämnar så mycket saker i verksamheten över natten, säger verksamhetsledare Robert Jansson på Emmaus.

Något som Anders Hagman på Ax-safe påpekar är att han märkt hur många väljer att köpa kamerar och larm istället för att säkra sina hus. Han menar att folk istället bör tänka på att ha ordentliga dörrar och fönster, så att inbrottet från första början aldrig kan äga rum.

- Om du har en kamera får du en filmsnutt på en människa som rör sig, men då är det lite sent. De har kommit in redan, säger Anders Hagman.

 

Fler Nyheter

Öspelstruppen slipper förseningskostnader

Peter Enberg:
- Ska man bli försenad är det här det optimala sättet att bli försenad på. Det säger Peter Enberg, ordförande för Ålands internationella idrottsorganisation, om att öspelstruppens hemkomst försenades med nästan 36 timmar på grund av ett tekniskt fel.

Ökat intresse för bredband på färjor

CG Sänne och Kenneth Påvall:
Det finns ett ökat intresse för bredband på färjor. Cirka 70 miljoner personer reser på Östersjön varje år och bland annat Eckerö Linjen anlitar företaget Nowhere Networks för internetuppkoppling på sina färjor.

Extra busstrafik under Rock Off

De norråländska kommunerna tillsammans med Jomala sätter in en extra busstur under Rock Off. Bussen avgår från bussplan kl 00:00 varje kväll under Rockoff mellan 19 - 27 juli.

m/s Skarven får EHM-utrustning

Landskapet upphandlar ny så kallad EHM eller Equipment Health Monitoring-utrustning till m/s Skarvens maskin.

Räddningsverket har ny fältledningsbil

Fältchef Peter Mattsson intervjuas:
Mariehamns räddningsverk har skaffat en ny fältledningsbil för cirka 50 000 euro.

Minderårig rökte framför polis - barnskyddsanmälan upprättades

Polisen fick under lördagsnatten tips om en ungdomsfest i Jomala där en minderårig person bestämde sig för att röka en cigarett rakt framför näsan på polisen.

Centern: EU-systemet riskerar vittra sönder

Harry Jansson om Centerns besvikelse över Finlands agerande:
Centern varnar nu för att Ålands EU-system riskerar att vittra sönder. Utspelet kommer efter att Finland i juni avstod från att framföra Ålands ståndpunkt om det planerade stoppet av torskfiske i Östersjön.

Tekniska problem på Cinderella – Rosella försenades kraftigt

Viking Lines ms Cinderella fick igår kväll tekniska problem vilket ledde till att ms Rosella avgick kraftigt försenat från Kapellskär.

Katrin Sjögren vidhåller nyttan med en kommunreform

Den åländska kommunstrukturreformen har varit en av de stora reformerna under den här mandatperioden för lantråd Katrin Sjögren (lib). En reform som har kantats av mostånd ute i många av de åländska kommunerna.