• Tingsrätten har dömt en man som misshandlat och hotat sin dåvarande fru. Straffet blir böter och skadestånd. Foto: Malin Lundberg.
Publicerad: fredag, 17 november, 2017 - 16:22, uppdaterad: tisdag, 21 november, 2017 - 09:34

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Tingsrätten kunde inte pröva  ett annat fall av misshandel av frun och en åtalspunkt om grovt frihetsberövande eftersom åklagaren inte kunde redogöra för straffbarhet, preskriberingstid och straffskala för brotten i landet där de skedde. Tingsrätten konstaterar att parternas berättelser går helt isär men finner stöd i bevisning för andra fall av misshandel och olaga hot. Enligt åtalet ska flera fall av misshandel skett mellan åren 2012-2015 både på Åland och utomlands.

Mannen bestred alla anklagelser och menade att kvinnan hittat på det hela för att vinna fördel i en pågående vårdnadstvist. Kvinnan yrkade på 65.000 euro av mannen i inkomstbortfall eftersom kvinnan inte kunnat jobba på grund av en sjukskrivning som var en direkt följd av hennes psykiska mående efter fallen av misshandel. Tingsrätten dömer mannen att betala henne 15.000 euro i ersättning. Dessutom ska han betala henne 2.600 euro i ersättning för sveda och värk.

Fler Nyheter

I dag i lagtinget: Ska LR ersätta förskingringsdrabbade?

Katrin Sjögren intervjuas av Nina Smeds:
I dag behandlar lagtinget en motion om att landskapsregeringen till de förskingringsdrabbade företagen ska betala tillbaka de pengar som en bokförare förskingrade för att finansiera sitt spelande på Paf.

Ombud anmäls för hot mot tjänsteman

En person har polisanmälts efter att han som ombud för parter i tvisten gällande Ålandskomposten skickat ett mejl till en tjänsteman på social- och miljöavdelningen.

Älgstammen har minskat

Jakthandläggare Roger Gustavsson intervjuas av Axel Eriksson:
Helgens älginventering är klar och man räknade till 600 älgar totalt på hela Åland. Jämför man med siffrorna från den senaste inventeringen 2012 har älgstammen totalt minskat med elva procent, från 673.

Stor brand i pelletsfabrik i Långnäs

Det brinner i Rundbergs pelletsfabrik och lager i Långnäs, Lumparland. Inga personer är skadade.

Ändring i Odins turlista i morgon

På grund av rådande isläge gör Ålandstrafiken en tillfällig ändring i m/s Odins turlista på den tvärgående linjen.

HFD ändrar inte beslut om Gölbyplan

Högsta förvaltningsdomstolen ändrar inte Ålands förvaltningsdomstols beslut att upphäva en detaljplan som kommunfullmäktige i Jomala antog i mars 2016 för en fastighet i Gölby.

Kvinna dömd för tre fall av förskingring

Landskapsåklagare Peter Rikberg intervjuas av Marika Kvarnström
En kvinna dömdes för två fall av förskingring och ett fall av grov förskingring vid Ålands tingsrätt idag. Brotten ska ha skett i en skärgårdskommun mellan åren 2012 och 2014 och målsägande är kommunen samt två föreningar i kommunen.

Ny butik och restaurang i Eckerö

Yvonne Sjöström intervjuas av Marika Kvarnström
En restaurang och butik öppnar i mitten av juni i Jussis Keramiks före detta lokaler i Storby, Eckerö.

Aktiebostäder blev billigare i fjol

Det genomsnittliga kvadratmeterpriset för aktiebostäder på Åland sjönk i fjol med ungefär 3,5 procent, från 2.588 euro år 2016 till 2.504 euro 2017.