• Tingsrätten har dömt en man som misshandlat och hotat sin dåvarande fru. Straffet blir böter och skadestånd. Foto: Malin Lundberg.
Publicerad: fredag, 17 november, 2017 - 16:22, uppdaterad: tisdag, 21 november, 2017 - 09:34

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Tingsrätten kunde inte pröva  ett annat fall av misshandel av frun och en åtalspunkt om grovt frihetsberövande eftersom åklagaren inte kunde redogöra för straffbarhet, preskriberingstid och straffskala för brotten i landet där de skedde. Tingsrätten konstaterar att parternas berättelser går helt isär men finner stöd i bevisning för andra fall av misshandel och olaga hot. Enligt åtalet ska flera fall av misshandel skett mellan åren 2012-2015 både på Åland och utomlands.

Mannen bestred alla anklagelser och menade att kvinnan hittat på det hela för att vinna fördel i en pågående vårdnadstvist. Kvinnan yrkade på 65.000 euro av mannen i inkomstbortfall eftersom kvinnan inte kunnat jobba på grund av en sjukskrivning som var en direkt följd av hennes psykiska mående efter fallen av misshandel. Tingsrätten dömer mannen att betala henne 15.000 euro i ersättning. Dessutom ska han betala henne 2.600 euro i ersättning för sveda och värk.

Fler Nyheter

Flera viktiga frågor lyftes under nordiskt socialministermöte

Social-och hälsovårdsminister Wille Valve poängterade vikten av att nordiska legitimationer för läkare och vårdpersonal behandlas inom en rimlig tid under nordiska socialministermötet i Uppsala på torsdagen.

Nils Torvalds kräver förklaring av EU-kommissionär om vårfågeljakten

Europaparlamentariker Nils Torvalds kräver att kommissionen ska ta politiskt ansvar för sitt beslut om att dra Finland till EU-domstolen på grund av den åländska vårfågeljakten

Tror på gammelmedias revansch

Anders Mellbourn och Olof Ehrenkrona intervjuas av Ann-Christine Karlsson:
Det är de alternativa medierna som har trovärdighetsproblem just nu och gammelmedia gör revansch. Det säger Sveriges generalkonsul Olof Ehrenkrona som är en av deltagarna i dagens Kastelholmssamtal.

Varg i Södersunda?

I går kväll vid klockan 20.20 såg två personer något som de bedömer var en varg i Jomala Södersunda, i närheten av skolan.

Mobilen en trygghet för ensamma elever

Mobiltelefonen kan fungera som en trygghet för ensamma elever. Det anser elevråden i stadens skolor, lärare, kuratorer och skolpsykologer.

Ömsen bygger ut

Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ömsen, planerar bygga till sin lokal på Köpmansgatan 6 med cirka 900 kvadratmeter.

Lumparland skickar ut invånarenkäter

Kommunstyrelsen i Lumparland ska nu skicka ut en invånarenkät till personer i kommunen fyllda 18 år för att få höra kommuninvånarnas åsikter om en reform av kommunstrukturen på Åland.

Fritidssekretare vald efter omröstning

Det krävdes omröstning när kommunfullmäktige i Lemland i går valde en ny fritidssekreterare.

Kumlinge diskuterar kommunstrukturen

Kumlinge kommun ordnar tre träffar för att informera intresserade om landskapsregeringens förslag till lagstiftning om en ny kommunstruktur.