• Hovrätten i Åbo. Arkivbild: Fredrik Granlund
Publicerad: tisdag, 26 mars, 2019 - 09:59, uppdaterad: tisdag, 26 mars, 2019 - 11:13

Hovrätten sänkte ersättning till misshandlad kvinna

Hovrätten sänkte ersättningen till en misshandlad kvinna från 15.000 euro till 10.000 euro i förlorade arbetsinkomster.

Tingsrätten dömde år 2017 en då 46-årig man till böter och skadeståndsersättningar för att ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru. Misshandeln skedde mellan åren 2012-2015 både på Åland och utomlands. Tingsrätten dömde mannen till 420 euro i böter och att betala kvinnan 2.600 euro i ersättning för sveda och värk. Dessutom yrkade kvinnan på 65.000 euro av mannen i inkomstbortfall. Tingsrätten ansåg att 15.000 euro var en skälig ersättning, men det beloppet sänks nu av hovrätten.

Både åklagaren och kvinnan lämnade in besvär mot tingsrättens dom där åklagaren yrkade på att staffet skärps och kvinnan yrkade på högre ersättning för sveda och värk och inkomstbortfall. Även mannen lämnade in besvär eftersom han menade att han inte gjort sig skyldig til misshandel och därmed borde han inte heller vara ersättningsskyldig. Men hovrätten ansåg alltså att mannen var skyldig till hustrumisshandel. Det har konstaterats att han slagit kvinnan flera gånger, bland annat när hon var gravid med parets barn.

Fler Nyheter

Vill ha åländsk märkning av kött på restauranger

Lena Brenner:
Åland borde ha infört ursprungsmärkning av kött på restauranger. Det anser Ålands landsbygdscentrum och Ålands natur och miljö.

Perander ny chef för ÅMHM

Landskapsregeringen har utsett Susanne Perander som ny chef på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, efter att Stig Abrahamsson lämnade...

Kommunerna lär överklaga LR:s beslut om landskapsandelar

Kommundirektör Christian Dreyer och utbildningsminister Tony Asumaa:
Landskapsregeringen avslår 14 kommuners rättelseyrkan som gäller landskapsandelar och basbelopp för driften av grundskolan för år 2019. Kommunerna yrkade att landskapet skulle fatta ett nytt beslut, eftersom de anser att ersättningen för grundskolans del blir för låg.

Döms efter falsklarm om skottlossning

En 36-årig man döms för falskt alarm. Brottet inträffade i september i fjol då mannen befann sig ombord på m/s Birka Stockholm.

Många trafikbrott under gårdagen

Igår uppdagade polisen flera trafikbrott, skriver man i ett pressmeddelande.

Branden på ÅHS släckt, C-byggnaden evakuerad

Vi hör räddningschef Karl Nordlund:
I morse kom larm om rökutveckling och en mindre brand på sjukhuset.

Fara för gräsbränder

Det råder hög risk för gräsbränder i landskapet Åland, enligt Finlands meteorologiska institut. De skriver på sin hemsida att risken för gräsbrand är uppenbar på grund av torkan och att bränderna sprider sig mycket snabbt i blåsigt väder.

Mindre brand på sjukhuset

Sjukhuset stod i morse i beredskapsläge på grund av rökbildning efter en mindre brand i C-huset.

Geta efterlyser kommunrepresentation

Idag går remisstiden ut för betänkandet av en revidering av offentlighetslagstiftningen. Geta kommunstyrelse betonar i sitt utlåtande till...