Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 mars, 2019 - 09:59Uppdaterad: tisdag, 26 mars, 2019 - 11:13
  • Hovrätten i Åbo. Arkivbild: Fredrik Granlund

Hovrätten sänkte ersättning till misshandlad kvinna

Hovrätten sänkte ersättningen till en misshandlad kvinna från 15.000 euro till 10.000 euro i förlorade arbetsinkomster.

Tingsrätten dömde år 2017 en då 46-årig man till böter och skadeståndsersättningar för att ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru. Misshandeln skedde mellan åren 2012-2015 både på Åland och utomlands. Tingsrätten dömde mannen till 420 euro i böter och att betala kvinnan 2.600 euro i ersättning för sveda och värk. Dessutom yrkade kvinnan på 65.000 euro av mannen i inkomstbortfall. Tingsrätten ansåg att 15.000 euro var en skälig ersättning, men det beloppet sänks nu av hovrätten.

Både åklagaren och kvinnan lämnade in besvär mot tingsrättens dom där åklagaren yrkade på att staffet skärps och kvinnan yrkade på högre ersättning för sveda och värk och inkomstbortfall. Även mannen lämnade in besvär eftersom han menade att han inte gjort sig skyldig til misshandel och därmed borde han inte heller vara ersättningsskyldig. Men hovrätten ansåg alltså att mannen var skyldig till hustrumisshandel. Det har konstaterats att han slagit kvinnan flera gånger, bland annat när hon var gravid med parets barn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »