Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 juli, 2020 - 09:35Uppdaterad: torsdag, 2 juli, 2020 - 10:14
  • Åbo hovrätt. Foto: Markus Koljonen, Wikimedia commons.

Hovrätten ger tingsrätten bakläxa i domstolsbeslut

Hovrätten ger Ålands tingsrätt bakläxa i domstolsbeslut där en man född 1966 åtalades för grov ovarsamhet i sjötrafik år 2017.
 

- Tingsrättens dom i fråga belastas av så allvarliga brister att det inte går att behandla det i hovrätten, skriver hovrätten i sitt beslut.

Som Ålands Radio tidigare rapporterat hade mannen enligt åtalet i juni 2017 brustit i försiktighet och orsakat fara för fyra dykare då han anlände med sin båt till ett vrak i åländskt vatten. Dykarna som befann sig både i och under vattnet hade enligt åklagaren varit tvungna att simma undan den åtalades båt som körde med hård fart, trots att de hade dykflaggor som visade att dykning pågick. Mannen bestred åtalet och det förkastades av tingsrätten i slutet av år 2018.

Åklagaren sökte ändring i hovrätten som har nu beslutat att upphäva domen och inte ta ärendet till behandling på grund av tingsrättens rättegångsfel. Ärendet skickas tillbaka till tingsrätten för ny handläggning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »