Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 april, 2018 - 15:25Uppdaterad: tisdag, 24 april, 2018 - 17:44
  • Kansliminister Nina Fellman och lantrådet Katrin Sjögren hördes av grundlagsutskottet. Arkivfoto.

Hördes i grundlagsutskottet om parlamentsplatsen

I dag hördes lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och kansliminister Nina Fellman (S) i riksdagens grundlagsutskott om en åländsk EU-parlamentsplats.

Det finns ett principbeslut från 2009 där regeringen Vanhanen lovade Åland en egen plats. Nina Fellman säger att man fick upprepa sina ståndpunkter för utskottet.

- Framförallt om att Finland ska hedra de åtaganden som man gjort. Man har sagt tidigare att det är ett legitimt krav med en egen parlamentsplats. Och det är nu det gäller, det kommer inte att gå flera tåg, säger hon.

Utskottet ville också veta om det finns andra lagstiftande regioner där minoritetsskyddet ser ut på liknande sätt samt hur man funderar kring proportionalitet och röster. Utskottet ville också veta hur löftena har sett ut från Finlands sida.

-Finlands position har varit att frågan inte ska lösas nationellt utan inom EU. Nu har vi uttömt de alla möjligheterna. Det finns inget intresse i Europa att ge mer makt till regionerna i Europa. EU ger de omfördelade platserna till staterna som inom sina egna territorier får göra hur de vill, säger Nina Fellman.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »