Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 augusti, 2018 - 14:13Uppdaterad: torsdag, 9 augusti, 2018 - 17:27
  • Rosali Nordqvist är diabetesskötare på ÅHS. Foto Ann-Christine Karlsson

Hög efterfrågan på diabetesknappar

Efterfrågan på de knappar som diabetiker fäster på överarmen för att hålla koll på sin blodsockernivå utan att ständigt behöva sticka sig i fingret är hög. Det har lett till att de ungefär 200 ålänningar som använder knappen bara kan hämta ut två knappar åt gången i stället för fem som man kunde tidigare. Man får nu knappar för en månads bruk istället för tre som man fick tidigare.

Det finns bara en knapp i sitt slag i världen, free style libre heter den, och fabriken hinner inte riktigt med att tillverka så många knappar som efterfrågas, berättar diabetesskötare Rosali Nordqvist på ÅHS.
- Enligt tillverkaren borde det bli bättre med leveranserna från fabriken i höst, säger hon.
Rosali Nordqvist säger att alla typ 1-diabetiker som behöver daglig kontroll av blodsockret före varje måltid får använda diabetesknapparna. Vissa komplicerade typ 2-diabetiker har också knappen, men Nordqvist tycker att det bästa vore om alla diabetiker kunde ha knapparna.
- Men det är förstås en kostnadsfråga för samhället, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »