Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 26 november, 2020 - 06:11Uppdaterad: torsdag, 26 november, 2020 - 09:57
  • Tomas Lindqvist, Ansgar, och Mats Rosin, Finferries. Arkivbild.

"Hela situationen är beklaglig"

Konsortiet bestående av Ansgar Ab och Finlands Färjetrafik Ab har lämnat in en stämningsansökan på 10,5 miljoner för uppsägningen av elhybridfärjan.

De menar att uppsägningen stred mot avtalet och var obefogad. De har också orsakats kostnader och gått miste om potentiell vinst som de anser att landskapsregeringen är ersättningsskyldig till. Finferries och Ansgar har beräknat kostnaderna i stämningsansökan till kring 520.000 euro och den beräknande vinsten till lite över 10 miljoner euro.

Hela situationen är beklaglig enligt infrastrukturminister Christian Wikström, som menar att det hela började med ett beslut som fattades under förra mandatperioden utan att ha parlamentariskt stöd. Men huruvida det är mer eller mindre landskapsregeringen hade räknat att uppsägningen skulle kosta är inget som Wikström vill kommentera utan att ha tagit ställning till hur stämningsansökan ser ut. Den har ännu inte skickats från tingsrätten till landskapet informerar Wikström om under onsdagskvällen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »