Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 augusti, 2019 - 18:02Uppdaterad: torsdag, 15 augusti, 2019 - 18:03
  • Åbo hovrätt. Foto: Markus Koljonen, wikimedia commons.

Hävdade att tingsrätten gjorde fel – domen ändras inte

Hovrätten fastställer tingsrättens dom från ifjol där en man i tjugo årsåldern dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Mannen hade kört över i körfältet för mötande trafik och krockade med en annan bil. Tingsrätten dömde mannen till 60 dagsböter som motsvarade en summa på 360 euro och körförbud. Han måste dessutom ersätta ett försäkringsbolag på drygt 19 300 euro.

Mannen yrkade att ärendet återförvisas för ny handläggning till tingsrätten eller alternativt att domen lindras till äventyrande av trafiksäkerheten. Han yrkade även att körförbudet upphävs och att ersättningsskyldigheten till försäkringsbolaget undanröjs.

Ett rättegångsfel inträffade i tingsrätten då försäkringsbolaget skriftliga ersättningsyrkanden var på finska och inte var översatta till svenska. Mannen hävdade att kollisionen troligtvis hade berott på punktering och att han inte kört överhastighet.

Hovrätten anser nu att det finns ingen orsak att pröva riktigheten av tingsrättens dom. Hovrätten anser bland annat att ersättningsyrkandet varit kort och att innehållet i huvuddrag redogjorts på svenska i tingsrätten. Hovrätten menar också att det faktum att mannen bestridit åtalspunkterna visar att handlingen har klargjorts för honom i den mån att han förstått innehållet. Därmed har inget rättegångsfel skett i tingsrätten och hovrätten ändrar inte domen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »