Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 1 november, 2011 - 14:19Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

Halonen betonade språkfrågan

President Tarja Halonen tog upp språkfrågans betydelse för Ålands framgångsrika självstyre i sitt tal vid dagens internationella konferens om Ålandsexemplets användbarhet i konfliktsituationer. Att Finland är en tvåspråkig stat har bidragit till att självstyrelsen fungerat sa presidenten och uttryckte sin oro för att de försämrade svenska kunskaperna bland statliga tjänstemän kommer att få Åland att alltmer vända sig mot Sverige igen. Hon pekade på den höga procenten åländska ungdomar som skaffar sig sin högre utbildning i Sverige och betonade att ålänningar bör uppmanas att studera i riket på de utbildningar som faktiskt går att få på svenska i Finland. Presidenten sa också att det är betydelsefullt hur stater garanterar minoriteters kulturella särdrag, utöver mänskliga rättigheter och demokrati.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »